Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Este botezul protestant biblic?

Posted in Căile pierzaniei by Teodor on 10/11/2011

"Botez" protestant

Am văzut cum interpretarea protestantă a Scripturii formează o dogmă din ordinea aşezării cuvintelor în citatul: „cel ce va crede (1) şi se va boteza (2) se va mântui (3) Marcu 16.16, atribuind sintagmei „va crede” întâietate esenţială şi valoare intelectuală (cognitivă), prin actul de mărturisire orală care trebuie neapărat să preceadă (fiindcă este scris înainte) actul „se va boteza” pentru a dobândi efectul „se va mântui”.

Orice altă interpretare sau ritual care nu se încadrează în această „schemă”, în acest „algoritm”, este considerat nebiblic şi deci nemântuitor.

Să vedem atunci cât de „biblic” este următorul citat din Biblia Cornilescu: „Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i (1) în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, şi învăţaţi-i (2) să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi (3) în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin”Matei 28.19-20

Aşadar, cum se vor face ucenici (creştini) dintre neamuri? – botezându-i şi apoi învăţându-i. Oare Evanghelia de la Matei anulează Evanghelia lui Marcu, scriind „botezându-i” înaintea „învăţaţi-i”? A greşit evanghelistul Matei sau Marcu, şi atunci se contrazice Scriptura pe sine? Să nu fie, ci Scriptura respinge clar, de la un capăt la altul, mântuirea doar prin credinţă şi condiţionările arbitrare şi raţionaliste ale protestanţilor privind botezul.

Unii contra-argumentează aici zicând că mulţimea citatelor biblice care respectă ordinea crez-botez-mântuire este mai numeroasă şi deci ar avea o „tărie” mai mare în faţa unui singur text, izolat şi „contradictoriu”. Soluţia acestei probleme a fost dată de Luther care a rupt din Scriptură Epistola lui Iacov şi a batjocorit-o numindu-o „epistolă de paie”, fiindcă în capitolul 2.17-26 Apostolul nimiceşte pur şi simplu mincinoasa dogmă Sola Fide care stă la baza Protestantismului. Aşa că alegerea celor care îşi justifică doctrina după numărul de citate este doar una: ori toată Scriptura, ori nici o Scriptură.

Să vedem ce spune mai departe Scriptura despre făgăduinţa mântuirii prin botez, tot din Biblia Cornilescu: „Pocăiţi-vă, le-a zis Petru, şi fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veţi primi darul Sfântului Duh, căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri, şi pentru toţi cei ce sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul, Dumnezeul nostru. ” Fapte 2.38-39

Citatul pare doar că respectă „ordinea”, însă contrazice în două mari puncte doctrina protestantă, căci partea finală vine ca un tunet şi zdrobeşte întregul eşafod al mântuirii protestante, afirmând în primul rând iertarea păcatelor prin botez (deci nu prin credinţă), dar mai ales aduce făgăduinţă şi darul mântuirii copiilor, tocmai celor despre care Sola Fide spune că nu pot crede, nu se pot boteza şi nu se pot mântui.

Suntem puşi aici în faţa unei alegeri: sau este valabilă mântuirea doar prin credinţă, şi atunci Scriptura greşeşte când făgăduieşte mântuirea copiilor care, nu-i aşa, nu pot „crede” din cauza minţii fragede, sau Scriptura are dreptate deschizând porţile raiului „pruncilor şi pentru toţi” care primesc botezul, şi atunci mântuirea doar prin credinţă protestantă este cea mai crudă limitare a jertfei pe Cruce a lui Hristos.

Sursa: Pr. Visarion Moldoveanu, Rătăcirea baptistă

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. george robert said, on 15/12/2011 at 13:28

    nu sunt sanatosi la cap

  2. Trept Credincios said, on 25/02/2012 at 01:33

    Adevaratul botez este acela unde omul se pocaieste , pe urma crede … in urma credintei se boteaza .. si pe urma se maturizeaza prin invatatura de care are are parte .. toata viata .. care este un proces al cunoasterii .

  3. Sahs said, on 03/03/2012 at 17:11

    Baiatule asta care a scris chestia asta , tu nu cauta sa fii diferit de cei „protestanti” ci cauta sa gasesti adevaru , nu cauta cu gandu „Ias ca ii blochez eu pe astia sa nu se creada mai sus ” ci cauta adevaru , cautand adevaru , vreind sa il gasesti si cerand ajutor, Dumnezeu te ajuta sa-l gasesti ,dar daca tu vii cu un gand necurat…..toti vreti sa cautati sa fiti diferiti si nu vedeti ca va indepartati de adevar.

    • Muritor said, on 12/04/2012 at 17:11

      Am căutat Adevărul şi L-am aflat: Adevărul este Unul singur şi de neînlocuit – Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Tatăl, carele S-a întrupat pentru noi în vremurile din urmă pentru mîntuirea noastră, care a pătimit pentru noi, a murit şi S-a îngropat, a înviat a 3-a zi şi a ridicat şi sufletele drepţilor ce au murit mai înainte de Întruparea Sa în cămările cele cereşti, S-a Înălţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui, din carele purcede Duhul Sfînt, toate Trei Ipostasuri (Persoane) fiind Un Singur Dumnezeu – Sfînta Treime.
      Sfintele Scripturi despre asta mărturisesc de cînd au fost scrise şi mai înainte de a fi scrise prin vieţile Patriarhilor noştri de la Adam pînă la Moise şi prin viu grai, deci prin Sfînta Tradiţie.

  4. cris said, on 01/06/2012 at 07:57

    De ce nu puneti intrebarea :Botezul ortodox este oare adevaratul botez?In primul rand botezul ortodox a fost infiintat de Imparatul Constantin cel Mare, prin care toti paganii trebuiau botezati ca de altfel ii omora.Dar Hristos nu cere asa ceva. Mantuitorul a spus cine crede se boteaza. (Marcu16:16). Copii cand sunt mici care sunt botezati, pot ei sacreada?Iar apoi cand cresc mari ajung unii hoti, ucigasi etc.Oricum botezul ortodox nu are nici un fundament Biblic, deoarece ortodocsi pun mai mult accent pe ce zic oamenii decat pe ce spune Sfanta Scriptura. Noi vom fii judecati dupa Biblie , nu dupa alte carti care le-a scris nustiu cine. Domnul Isus in alta imprejurare spune: vai de voi povatuitori orbi,ca tineti datina si traditia, iar ce trebuie implinit nu impliniti, voi inchideti oameniilor Imparatia, voi mancati casele vaduvelor, voi ziditi mormintele sfintilor etc. Acestea nu se potrivesc preotiilot din ziua de azi care cauta numai sa se imbogateasca fie la nunti, fie la inmormantari si le promite oameniilor ca-i duce sufletul in locul de verdeata, dar nu-i invata pe oamenii ca trebuie sa se pocaiasca si sa ise roage Domnului Iisus sa le schimbe viata. Numai El este Calea(Ioan14:6″ Iisus a zis:Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine.) care duce in cer, alta cale nu este, poti sa dai nustiu cate pomene si sa faci alte lucruri. Si in alta parte Mantuitorul spune: va rataciti pentru ca nu cunoasteti Scripturile. Dumnezeu sa aiba mila de poporul roman si sa aduca o trezire spirituala in fiecare inima si sa ne dea valul de pe ochi care ne impiedica sa intelegem Scripturile.

    • Muritor said, on 13/06/2012 at 13:34

      Evident că Botezul ortodox se întemeiază pe Învăţătura Mîntuitorului lumii, Iisus Hristos, pe Sfînta Scriptură, chiar pe ceea ce e scris la Matei 28,19 : „Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh,…”. Evident că Botezul ortodox este Botezul adevărat, această Sfîntă Taină a Bisericii fiind arvuna păcătosului spre mîntuirea sa, dacă Taina este săvîrşită corect, ortodox.
      Iar ceea ce exprimi dumneata despre Tainele Bisericii lui Hristos sînt hule aduse Sfîntului Duh, chiar de sînt mulţi ortodocşi doar cu numele, dar nu urmează Învăţătura lui Hristos.
      De asemenea Mîntuitorul ne învaţă: „Nu daţi cele sfinte câinilor, nici nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi, întorcându-se, să vă sfâşie pe voi” la Matei 7,6. Deci, dacă nu vrei să te smereşti cu cugetul şi nu vrei să cauţi cu sinceritate Adevărul, nici El nu te va găsi şi nu te va îndruma spre Împărăţia cea Cerească, spre adevărata Libertate, precum Le-a spus celor care credeau şi cred în El:”…Dacă veţi rămâne în cuvântul Meu, sunteţi cu adevărat ucenici ai Mei; Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi.” Ioan 8, 31-32. Dar pentru că nu eşti ucenic al Său, ci ucenic al protestanţilor, cît timp nu vei vrea, nu vei cunoaşte Adevărul.
      Adevărul se caută cu sinceritatea de prunc!

  5. Lăncier14 said, on 07/09/2012 at 16:15

    Mi-ar plăcea un bazin de-ăla la mine în baie. Ce noroc au unii…

  6. elia said, on 14/01/2013 at 12:43

    POCAITI-VA, (deci sa vrei sa te schimbi e essential, sa-ti para rau ) -e primul pas, urmat de botez, care e o marturisire oficiala in fata fratilor in credinta, apoi de cresterea spiritual care tine toata viata.
    Iata ce spunea Martin Luther: „Cel ce incearca sa nege trinitatea isi va pierde sufletul, iar cel ce incearca sa o inteleaga , isi va pierde mintile”

  7. laurentiu said, on 12/02/2013 at 11:15

    Bogdane…esti marunt rau!

  8. Marian said, on 12/07/2013 at 15:47

    Stimate preot, am citit cu atentie articolul dv. Felul in care interpretati Scriptura si felul in care scoateti din context versetele si le „fortati „pe calapotul interpretari personale, da frisoane oricarui teolog crestin. ….

  9. Cristian Moisescu fiul lui Vasile V. Moisescu said, on 23/02/2014 at 14:11

    In duhul ortodoxiei acest individ Bogdan Mateciuc a FURAT CARTEA TATALUI MEU, VASILE V. MOISESCU – ARMONIA UNIVERSALA SI O VINDE PE AMAZON.COM. ACESTA ESTE credinciosul B.M. !!! RUSINE !!!

  10. adrian said, on 26/09/2016 at 18:23

    total fals ce a scris ndividul acesta

  11. […] 7)  Cristian Moisescu fiul lui Vasile V. Moisescu said, on 23/02/2014 at 14:11 […]

  12. Clau said, on 17/01/2024 at 23:35

    Cuvantarea lui Petru incepe cu “Pocaiti-va” inainte de toate 🙂


Lasă un răspuns