Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Cărţile şi hrana duhovnicească

Posted in Învățătură Ortodoxă by Muritor on 26/09/2013

din învăţăturile ieromonahului Bartolomeu de la Ţigăneşti

Mult folos află creştinii care se ostenesc citind cărţi duhovniceşti. Citirea îndelungată le va fi socotită o nevoinţă, mai ales atunci cînd este însoţită de rugăciune şi de urmarea faptelor bune care ne sunt puse înainte.

Şi după ce terminăm de citit o carte care ni s-a părut deosebită, să o împrumutăm şi altora. Sau, dacă putem, chiar să le-o dăruim celor pe care cele scrise i-ar putea ajuta. Să nu credem că ajutorarea aproapelui se mărgineşte numai la mîncare şi îmbrăcăminte. Nu, hrana duhovnicească este cu mult mai importantă. Să îi ajutăm pe alţii cît ne stă în putinţă şi Dumnezeu care a primit cei doi bani ai văduvei va primi şi mica noastră „jertfă”.

Păcate avem cu toţii şi ca să ne ridicăm ne poate ajuta mult o carte bine scrisă. Şi ajutîndu-i pe alţii să se ridice şi punîndu-le înainte o carte se zidesc mai mult decît dacă ar auzi neputincioasele noastre cuvinte, nu mică va fi răsplata noastră. Şi chiar preoţilor – care poate că fiind prinşi cu atîtea treburi nu mai au timp să caute prin librării – le-am putea dărui cîte o carte.

Ca să nu mai vorbim despre cei căzuţi în erezie: ce îi poate ajuta mai mult decît expunerea învăţăturii ortodoxe? Să dăruim cît mai multe cărţi, să dăruim cît mai multe pîini duhovniceşti. Că hrănindu-se alţii şi noi ne vom sătura…

Sursa: Danion Vasile, „Dărîmarea idolilor”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: