Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Sîrbii din Kosovo au început acţiuni de nesupunere civică

Posted in Rezistenţa ortodoxă by Muritor on 31/01/2013

Supporters of Self-Determination (VETEVENDOSJE!)Sîrbii kosovari au decis la demonstraţia de miercuri, 30.01.2013, din oraşul Kosovska Mitrovica, la care au participat peste 5.000 de persoane, să înceapă o acţiune de nesupunere civică. De asemenea, manifestanţii au adoptat o declaraţie împotriva integrării în structura statului autoproclamat Kosovo. În document se resping toate înţelegerile atinse în timpului dialogului dintre reprezentanţii Belgradului şi Priştinei, transmite postul de radio Vocea Rusiei. Participanţii la acţiunea de protest sub lozinca „Nu păcălelilor de la Bruxelles!” au ameninţat cu reînceperea construirii de baricade pe autostrăzile care duc spre nordul provinciei.

Nesupunerea civică este o metodă cetăţenească de protest în masă împotriva deciziilor puterii de stat, care sunt considerate nelegale sau potrivnice interesului comun. Această metodă de protest poate include refuzul de a plăti impozite sau taxe, greve, blocarea drumurilor sau căilor ferate, ocuparea de spaţii publice sau chiar nesocotirea instituţiilor şi a administraţiei publice şi înfiinţarea altor structuri noi în locul acestora.  

Din 1999, după bombardarea timp de 78 de zile a Serbiei de către NATO, Kosovo s-a aflat sub administraţia Naţiunilor Unite. În anii imediat urmatori, mii de sîrbi au fost răpiţi, ucişi sau forţaţi să se refugieze. Casele sîrbeşti au fost incendiate sau ocupate de albanezi iar multe biserici au fost distruse de majoritatea musulmană. Independenţa Kosovo a fost proclamată unilateral pe 17 februarie 2008 şi acestă stare de fapt a alimentat şi mai mult tensiunile separatiste din ţările europene, inclusiv în regiuni problemă de interes major pentru România, precum Transnistria sau aşa-zisul “Ţinut Secuiesc”.

Pînă acum, statul kosovar a fost recunoscut de peste 80 de ţări din cele 193 membre ale ONU. Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Slovacia, Spania, Grecia, Cipru şi România nu au recunoscut independeţa provinciei sîrbeşti Kosovo. În prezent Kosovo este o regiune populată în proporţie de circa 90 la sută de etnici albanezi (aproximativ 2 milioane). Sîrbii kosovari, circa 120.000 de persoane, locuiesc în enclave izolate şi în cîteva zone din nord (40.000), aflate la graniţa cu Serbia.

Sursa: Frontpress.rokosovo

Reclame
Tagged with: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: