Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Corectitudinea politică – DICTATURA secolului XXI

Posted in Căile pierzaniei by Muritor on 26/01/2013

de Codrin Goia

imagesjTrăim într-o democrație, într-un regim civilizat care respectă și garantează dreptul la liberă exprimare. Cel puțin asta ne spune televizorul și asta sîntem învățați. Dar oare chiar așa stau lucrurile? Avem voie să susținem sau nu un președinte, un partid, o idee, putem să ne dăm cu părerea despre multe, dar atunci cînd trecem granița impusă de corectitudinea politică atunci nu mai sîntem ”corecți”, nu mai facem ceva bine. Ajungem atunci să comitem o ”crimă de gîndire”, la fel ca în romanul politic al lui George Orwell, 1984, carte care prezintă o lume totalitară în care era interzis orice gînd cu care partidul nu era de acord.

Nu mai avem voie să gîndim cum vrem, ci cum ”trebuie”, cum ar dori alții. Libertatea de exprimare trebuie să aibă limite, se spune. De acord, însă cred că limbajul obscen sau insultarea țării sînt exact acele limite de bun simț de care e nevoie. Însă atunci cînd spunem ”țigan” în loc de ”rrom” automat sîntem rasiști, incorecți politic, se consideră că am jignit un grup etnic. Dar ce jignire e folosirea numelui istoric al etniei respective? Cine a auzit de rromi pînă în secolul XX? Pînă la urmă spunem ”țigan”, nu ”cioară”, cuvînt ce poate fi considerat o insultă. Dar corectitudinea politică și-a inventat limbajul ei și nu acceptă ce e înafara  acestuia.

Nu este corect politic nici să spunem că mulți  țigani fură, că homosexualitatea este o boală psihică sau că nu dorim musulmani în Europa. Atunci devenim incorecți, rasiști, înapoiați, xenofobi, intoleranți, ne sînt puse aceste etichete așa cum celor ce nu erau de acord cu comunismul li se punea eticheta de dușmani ai poporului. Dar dacă asta e părerea unor oameni, e normal să le-o interzică cineva doar pentru că nu o consideră corectă? E normal doar pentru regimurile totalitare.

În multe state europene și din întreaga lume corectitudinea politică se impune pas cu pas ca o ideologie. În România avem o instituție de inspirație totalitară numită Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării care promovează și caută să impună ideile corect politice, totul sub pretextul apărării drepturilor minorităților, fie ele sexuale, etnice, rasiale sau religioase. Și cu majoritatea cum rămîne? Nu majoritatea decide într-o democrație? Încă la noi nu există sancțiuni dure împotriva încălcării principiilor corectitudinii politice, dar în alte țări lucrurile au mers mult prea departe. Voi da un singur exemplu: o fetiță din Anglia a pus în geam o păpușă caraghioasă de culoare neagră, la scurt timp mama sa a fost amendată pentru rasism, gestul fetiței find considerat jignitor la adresa negrilor. Dacă citim presa britanică vom da de o mulțime de astfel de cazuri, unul mai penibil decît celălalt. Dar în occident legile sînt făcute și interpretate în așa fel încît astfel de abuzuri chiar pot avea loc. Ce ar preveni ca astfel de lucruri să se întîmple și în România?

Și ca să nu riscăm să fim incorecți politic, unii politicieni s-au gîndit să ne bage pe gît corectitudinea politică, să ne îndoctrineze, pe limbajul lor ”să ne educe”. Că doar e necivilizat și primitiv să avem o părere contrară cu ce se spune în mass-media sau la școală. Tot occidentul e campion și la formarea omului corect politic. Sîntem încurajați să ne facem prieteni care aparțin unei minorități, să acceptăm felul lor de a gîndi și chiar să ni-l însușim. Mass-media ne bombardează cu multiculturalism și ignoranță, ne prezintă o imagine ideală a unui rai multicultural. Școala ne învață să acceptăm pe oricine și orice. Nu mai avem voie să ne punem întrebări, să nu fim de acord, nu e bine. Cît mai avem oare pînă ajungem ca în SUA unde copiii de grădiniță sărbătoresc ziua homosexualilor și unde crimele minorităților nu sînt reflectate prea puternic în presă că nu le creează o imagine bună?

Așadar e important să ne facem o părere proprie cît mai puțin influențată de sistem, de stat, de mass-media sau de multiculturalism. Să fim capabili să ne facem singuri o părere despre ce e în jurul nostru, pe baza realității, nu a unei iluzii. Comunismul tocmai asta dorea un om care să gîndească doar după tiparele impuse de partid, care să devină un robot fidel sistemului și fericit că trăiește într-o minciună. Pînă la urmă există două categorii de oameni în lumea asta: cei care gîndesc singuri și cei pentru care gîndesc alții. Voi din care vreți să faceți parte?

Sursa: Schimbarea

Vezi şi:

EUSSR

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Constantin said, on 02/04/2013 at 19:02

  ”Nu mai avem voie să gîndim cum vrem, ci cum ”trebuie”, cum ar dori alții. Libertatea de exprimare
  trebuie să aibă limite, se spune. De acord, însă cred că limbajul obscen sau insultarea țării sînt exact
  acele limite de bun simț de care e nevoie. Însă atunci cînd spunem ”țigan” în loc de ”rrom” automat
  sîntem rasiști, incorecți politic, se consideră că am jignit un grup etnic. Dar ce jignire e folosirea numelui istoric al etniei respective? Cine a auzit de rromi pînă în secolul XX? Pînă la urmă spunem ”țigan”, nu ”cioară”, cuvînt ce poate fi considerat o insultă. Dar corectitudinea politică și-a inventat limbajul ei și nu acceptă ce e înafara acestuia”.

  Raspuns: termenul de ”tigan” are conotatie peiorativa si rasista (tigan,epitet dat unei persoane cu
  apucaturi rele,urate). Adica,infractor. Tiganos,adj. ( cu spect de tigan: jegos). (diminutivul de la tiganus: pasare). Evident,nu este vorba de un pescarus alb,ci de o cioara! Cum obisnuim sa le spunem ( uneori ) puradeilor, cumva ”tiganusi”? Este evident pentru oricine,in virtutea unor criterii generale si de bun simt cultural,ca e un sens peiorativ mascat. Academia Romana este una Rasista. De ce? Pentru ca asociaza infractionalitatea cu termenul de ”tigan”. Domnilor,va las pe dvs sa cititi cum erau tiganii descrisi in Dictionarul Limbii Romanesti din anul 1939:

  La modul peiorativ:
  ”Fig. Om ordinar, nerușinat, trivial, pofticĭos, hoț și zgîrcit: ce țigan ! . – Eĭ îs leneșĭ la munca temeĭnică, pofticĭoșĭ, bețivĭ, fumătorĭ, hoțĭ, risipitorĭ, fricoșĭ, ferocĭ cînd îs în largu lor (vechiĭ noștri călăĭ, ca și hingheriĭ
  de astăzĭ, eraŭ maĭ toțĭ Țiganĭ și Ungurĭ), lipsițĭ de demnitate, murdarĭ la trup și la vorbă și friguroșĭ. Țiganu
  e tratat cu cel maĭ mare sarcazm [!] și e numit cĭoară, cĭoroĭ, croncan, balaur (adică „monstru”), faraon, baragladină, Baroĭ, Boroĭ, Garoĭ și Zgaroĭ, ĭar copilu de Țigan dancĭ. (Cp. cu epitetele JidanuluV). V. Les Tsiganes, de Pop Șerboĭanu, Paris, 1930; VR. 1908, 8, 174, și cartea luĭ M. Kogălniceanu (în limba fr.), Berlin, 1837”. Sursa: Scriban (1939) http://dexonline.ro/definitie/%C8%9Bigan

  Mai este nevoie de dovezi suplimentare ca sa va demontrez ca termenul de ”tigan” este peiorativ si rasist?
  Desigur,nu! Bineineles,unii o sa invoce ca pretext ca ei utilizeaza termenul de ”tigan” pentru a identifica mebri etniei. Insa,ceea ce nu stiu ei ,este ca utilizand termenul de ”tigan” se cumpleaza ambele moduri.
  Cat si cel de ”identificare”,cat si cel ”peiorativ”. Domnilor,nu este obligatoriu sa utilizati termenul de ”rrom”,
  ci este indicativ. Este indicativ pentru ca termenul de ‘tigan” are conotatii peiorative si rasiste. Este foarte usor sa invocam ca pretext ”libera exprimare”. Insa,cand cineva explica clar si civilizat ca termenul de ”tigan” are conotatii peiorative si rasiste,ar trebui sa ne conformam si sa-i respectam dorinta de a-i spune cum doreste el.

  Este ca si cum ionel ar face cunostinta cu georgel,iar georgel sa-i spuna lui ionel ca ”pe el nu il cheama
  asa, pentru ca el vrea sa i sa spuna altfel!” Nepoliticos,nu?

  Cat despre dictatura secolului XXI,ar trebui sa stiti ca initierea schimbarii denumirii din ”rrom” in ”tigan” a Guvernului Romaniei,incalca in mod flagrant drepurile fundamentale garantate de Constitutia Romaniei si tratatele Internationale la care Romania a aderat. Constitutia Romaniei stipuleaza la Art 6 :” Statul Roman recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea ,la dezvoltarea si la exprimarea identitatilor etnice culturale, lingvistice si religioase”. Propunerea Guvernului de a schimba denumirea din”rrom” in ”tigan”,intra in tiparele specifice regimurilor autoritare si totalitare care urmareste stigmatizarea minoritatii rrome si restringerea drepturilor civile. Ca tot vorbeati dvs de DICTATURA secolului XXI… Probabil ca nu ne-ar deranja daca Tarile Europene ar propune sa ne
  redenumim ”valahi!”

  ”Dar ce jignire e folosirea numelui istoric al etniei respective? Cine a auzit de rromi pînă în secolul XX?”

  D-le,nu ati auzit de termenul de ‘rrom” pana in secolul XX,pentru ca accesul la informatie a fost posibil
  dupa perioada Ceaustista. Termenul de ”rrom” nu este o inventie din secolul XX,ci este un cuvant vechi
  al limbi (rromani-chib) folosit dintotdeauna de rromi pentru desemnarea apartenentei etnice. Termenul
  de ”rrom” este atestat anul 1857 in cartea lui Jean Alexandre Valliant ” Les Romes”. Pe atunci,in anul
  1857, locuitorii din tarile romanesti se numeau oficial ” valahi”,nu romani! Aici aveti dovada:
  http://books.google.ro/books/about/Les_R%C3%B4mes.html?hl=ro&id=rjgUAAAAQAAJ

  A doua atestare a termenului de ”rrom” dateaza din perioada interbelica cu prima publicatie a ziarului ”Glasul Romilor”. Aici aveti dovada:http://ro.rationality.wikia.com/wiki/Fi%C8%99ier:Glasul_romilor.jpg

  Dar cine isi da osteneala sa caute prin Biblioteci si prin arhive? D-le.nimeni nu poate interzice utilizarea exonimului de ”tigan” ,cum nimeni nu poate interzice exonimul ”valah”. Pentru a evita divergentele este recomandabil sa ne respectam reciproc. Poate ca pe d-ta nu te deranjeaza cand utilizez termenul de ‘valah’,insa,multi romani ii v-a deranja. Aici este vb de bunul-simt si atat!

 2. […] Corectitudinea politică – DICTATURA secolului XXI […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: