Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

De la islam la Ortodoxie: Emir Nemanja Kusturica

Posted in Învățătură Ortodoxă, Convertiri by Muritor on 15/01/2013

În anul 2005, de Sf.  Gheorghe, a fost botezat în Biserica Ortodoxă Sîrbă şi a luat numele de Nemanja Kusturica (Немања Кустурица). Botezul a avut loc în Mănăstirea Savina în apropiere de Herceg Novi, Muntenegru.
Răspunde criticilor săi, care au considerat act final de trădare a rădăcinilor bosniece musulmane, cu următoarele: “Tatăl meu a fost ateu şi s-a descris mereu ca fiind sîrb. Poate am fost musulmani de 250 de ani, dar înainte am fost ortodocşi, iar în adîncul inimii noastre am fost mereu sîrbi. Religia nu poate schimba acest fapt. Am devenit musulmani doar pentru a supravieţui invaziei turce..”
Mergînd înapoi pe linia arborelui genealogic pînă înainte de convertirea sa la islam, el provine din familia Babic (numele de pînă la islamizare), mai precis din Kusturica (nume luat odată cu trecerea la islam a strămoşilor săi), care au ajutat la construirea podului Arslanagić în secolul al 18-lea, care vin din Bileća.

Emir Kusturica Nemanja, s-a născut pe 24 noiembrie 1954 în Sarajevo, Bosnia. Este regizor, actor şi muzician, recunoscut la nivel international şi aclamat pentru mai multe filme. A cîştigat de două ori Palme d’Or la Cannes (pentru “When Father Was Away on Business” şi “Underground”), precum şi Comandant al ordinului francez Ordre des Arts et des Lettres.

Aproximativ din 2005, reşedinţa primară a lui Kusturica este Drvengrad, un sat din regiunea Mokra Gora din Serbia. Porţiuni din acest sat istoric a fost reconstruit pentru filmul său „Viaţa este un miracol”.

Pe 12 mai 2012 a primit ordinul Sf. Sava, gradul I de la Patriarhul Serbiei pentru reprezentarea dezinteresată a naţiunii sîrbe în lume.

Anunțuri
Tagged with: , ,

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] În anul 2005, de Sf. Gheorghe, a fost botezat în Biserica Ortodoxă Sîrbă şi a luat numele de Nemanja Kusturica (Немања Кустурица). Botezul a avut loc în Mănăstirea Savina în apropiere de Herceg No…  […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: