Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Sfîntul Ioan Maximovici: Un cuvînt către copii

Posted in Învățătură Ortodoxă by Muritor on 28/12/2012

Predică la Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Intrarea Maicii Domnului în BisericăFericitul Ioan avea cu copiii o relaţie cu desăvîrşire unică, un simţ deosebit pentru ei. În prezent am mai multe însemnări privitoare la acest lucru. Să le prefaţăm însă cu o predică de-a sa, scrisă pentru copiii de la Orfelinatul Sfîntul Tihon din Zadonsk, pe care le-a trimis-o pe cînd era plecat pentru mai multă vreme de lîngă ei, în Europa [atunci orfelinatul se mutase în San Francisco, California]. Ce cuvinte părinteşti calde! Ce simplitate şi putere conţine predica sa, ce grijă care cheamă conştiinţa copiilor!

Episcopul Sava de Edmonton

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

21 noiembrie 1952

Sf. Ioan Maximovici slujind în Tunis

Sf. Ioan Maximovici slujind în Tunis

Dragi copii!

Începînd din această zi, cîntăm la slujbele bisericeşti: „Hristos se naşte, măriţi-L!”

Aceste cuvinte ne vestesc Naşterea lui Hristos şi, astfel, sîntem chemaţi să ne pregătim să-L întîmpinăm.

Ce înseamnă această pregătire? Înseamnă că trebuie să ne aducem sufletul în starea de a fi, cum s-ar spune, iesle pentru Copilul Hristos. Praznicul are rolul de a ne ajuta să facem acest lucru. La sfîrşitul Postului Crăciunului, Biserica slăveşte în mod deosebit pe cei trei tineri şi pe prorocul Daniil, arătîndu-i a fi pilde vrednice de urmat. Şi cum au devenit ei vestiţi?

Ştiţi, cînd erau copii şi creşteau la curtea regelui Nabucodonosor, s-au lipsit de toate mîncărurile alese de la masa regelui, mîncînd numai zarzavaturi, ca să nu calce legea Bisericii Vechiului Testament. Dumnezeu i-a răsplătit pentru asemenea înfrînare şi supunere faţă de legea Bisericii, dăruindu-le înţelepciune, cu care şi-au întrecut toţi semenii. Prin post, sufletele lor s-au întărit şi astfel au putut să respingă poruncile regelui de a se închina unui idol. Şi atunci cînd, din pricină că nu s-au supus poruncilor păgîneşti, cei trei tineri au fost aruncaţi într-un cuptor încins, iar Daniil, în cuşca leilor, Domnul i-a apărat de tot răul. În fiecare zi la Utrenie se cîntă imnuri despre acest lucru, reamintindu-ne de eroismul acelor tineri şi dîndu-ni-i drept pildă.

Copii! Vă găsiţi acum într-o situaţie asemănătoare cu aceea a tinerilor din Babilon. Sîntem înconjuraţi de oameni care nu cunosc Credinţa Ortodoxă şi nu se supun legilor Bisericii. Vă găsiţi în faţa unei alegeri – ori să vă ghiftuiţi cu toate mîncărurile oprite de Biserică, ori, asemenea lui Anania, Azaria şi Misael, să lepădaţi cu voie liberă ceea ce este oprit. Cu cine vreţi să fiţi – cu aceşti tineri sau cu cei care erau împotriva lor? Vreţi să-i urmaţi pe aceşti sfinţi care aveau vîrsta voastră sau vreţi să apucaţi calea cea largă, dispreţuind toate regulile ?

Cei trei tineri au avut nevoie de foarte multă bărbăţie şi tărie de caracter pentru a ţine legile Bisericii şi tradiţiile strămoşeşti – la urma urmei, erau numai patru în mijlocul unei mulţimi nenumărate de necredincioşi. Pentru aceasta, Domnul, în mila Sa, i-a proslăvit înaintea întregii lumi pentru toate veacurile. Domnul vă va răsplăti şi pe fiecare dintre voi, dacă veţi urma pilda acestor tineri.

Oricînd simţiţi ispita de a vă face pe plac mîncînd ce mănîncă alţii care nu cunosc legile dumnezeieşti ale Bisericii lui Hristos, amintiţi-vă de Daniel şi de cei trei tineri. Apoi daţi-vă singuri răspuns – sînteţi cu ei, sînteţi gata să îi urmaţi şi să fiţi sub ocrotirea lui Dumnezeu sau vă interesează mai mult să vă bucuraţi de lucruri dulci care pot părea nevătămătoare, însă care ne fac, de fapt, să încălcăm ceea ce i-a făcut pe acei tineri puternici, slăviţi şi de neînvins.

Cu cine sînteţi, copii, şi cui vreţi să-i urmaţi ?

Domnul să vă apere de ispite, să vă dea tărie şi Sfântul Tihon din Zadonsk să vă înveţe să mergeţi pe drumul cel bun. Binecuvântarea Domnului să fie cu voi cu toţi, dragii mei copii.

Cu dragoste,

Arhiepiscopul Ioan

Sursa: Pr. Serafim Rose, Pr. Gherman Podmoşenski – 100 de minuni ale Fericitului Ioan Maximovici, preluat de pe: alt blog

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: