Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

12/25 decembrie – ziua Sfîntului Spiridon al Trimitundei şi pedeapsa pentru neascultarea de învăţătura Sfinţilor Părinţi

Posted in Învățătură Ortodoxă, Vieţile Sfinţilor by Muritor on 26/12/2011

 La prăznuirea Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, Făcătorul de Minuni, astăzi 12 /25 decembrie

Sfîntul Spiridon al Trimitundei

Când biserica de stat a Greciei a introdus inovaţia noului calendar, Domnul a arătat multe semne minunate prin care a adeverit faptul că drumul pe care porniseră era greşit. Cel mai cunoscut semn este cel al Arătării Cinstitei Cruci a Domnului nostru Iisus Hristos, în 1925, deasupra bisericii de pe Muntele Hymettus, unde erau adunaţi credincioşii vechi-calendarişti din Atena. Un alt semn a fost dat episcopului nou-calendarist Arsenie al Larissei, în 12/25 decembrie 1934, la praznicul Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, Făcătorul de Minuni, potrivit calendarului patristic (vechi), respectiv Crăciunul după noul calendar. Iată cum s-a petrecut:

De dimineaţă episcopul s-a dus cu maşina pentru a sluji liturghia în biserica sa. Când a ajuns, a văzut acolo un smerit ierarh bătrân, binevoitor, cu engolpion la piept. Arsenie i-a spus: „Frate, vino să citim pastorala cea veselă de Crăciun şi apoi te voi găzdui”.

Smeritul ierarh i-a răspuns: „Nu trebuie să citeşti acea pastorală, ci pe a mea, a Sfântului Spiridon!” Atunci Arsenie s-a mâniat şi a zis: „Eu te invit, iar tu mă dispreţuieşti. Atunci pleacă de aici.”

Arsenie a intrat în biserică, s-a închinat la icoane şi s-a aşezat pe tronul arhieresc. Când a sosit momentul catavasiilor, a cântat prima catavasie, apoi a cerut cântăreţilor de la strană să o cânte pe a doua. A început să o cânte şi pe a treia, însă deodată s-a simţit neliniştit şi indispus. A făcut semn cântăreţilor să continue şi s-a dus în altar. „Ce s-a întâmplat stăpâne?”, l-au întrebat. „Nu mă simt bine”, le-a răspuns.

Când indispoziţia lui Arsenie s-a înrăutăţit, l-au dus acasă, unde starea lui s-a agravat şi mai mult, iar a doua zi a murit. Fusese pedepsit de Dumnezeu pentru neascultarea faţă de Sfântul Spiridon. Această minune este cunoscută de credincioşii ortodocşi mai bătrâni din Larissa.

I Agia Skepe (Cinstitul Acoperământ), № 122, Octombrie-Decembrie, 1991, pg. 109

Sursa: Tradiţia Ortodoxă

Mitropolitul Arsenios Afentoulis, ierarhul pedepsit pentru neascultare

Comentarii:

La o analiză mai atentă a acestui caz prin analele internetului am descoperit că ierarhul Larissei, pedepsit pentru neascultarea de Sfîntul Spiridon şi de învăţătura Sfinţilor Părinţi despre timpul liturgic şi calendarul ortodox tradiţional, este o persoană reală, fiind vorba de Arsenios Afentoulis, Mitropolitul Larissei (anterior, episcop de Irinoupolis), care a murit pe 13/26 decembrie 1934, lucru care poate fi verificat aici.


13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. eagle said, on 27/12/2011 at 18:21

  dupa unii doar cei ce urmeaza stilul vechi sunt adevarati ortodocsi, lucru fals
  nu stiu daca e adevarata chestia de mai sus, poate ca pedeapsa a fost din cauza ca Arsenie nu l-a ascultat pe ierarh, dar nu din cauza ca urma calendarul nou; adica ce, doar cei ce urmeaza stilul vechi sunt adevarati ortodocsi? da de unde? parca am citit ca stilistii (sau cel putin unii din ei) boteaza omul de doua ori, asta-i erezie (Par. Cleopa: [stilistii]” nu sunt eretici (…) dar daca vor indrazini sa faca al doilea botez crestinilor botezati odata in numele Sfintei Treimi atunci de la sine se fac eretici potrivit canonului 47 apostolic”) si tot este intr-o cartulie scris faptul ca in anii 20, la vreo doi ani de la indreptarea calendarului, Ioanichie Moroi, staret al Sihastriei, a fost chemat de staretul Manastirii Neamt (de care apartinea Sihastria care era atunci schit), viitorul patriarh Nicodim Munteanu, iar acesta din urma la amenintat pe staretul Sihastriei cu caterisirea; staretul Sihastriei a cerut voie sa posteasca 40 de zile pentru a sti daca scimba sau nu calendarul; i s-a permis si cat timp a postit a stat incuiat in chilie; intre timp s-a intamplat ceva din cauza caruia staretul n-a reusit sa posteasca 40 de zile, dar despre asta a se gasi poate pe internet sau in carte; in orice caz dupa ce a postit staretul a zis ca a avut o vedenie in care a intalnit trei ierarhi (Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu, Ioan Gură de Aur); unul dintre ei i-a zis ca ascultarea este mai mare decat jertfa si a dat ca exemplu ultima propozitie din I Regi 15:22: „Ascultarea este mai mare decât jertfa şi supunerea mai bună decât grăsimea berbecilor.” ; i s-a zis sa tina cum zice Biserica si sa faca ascultare ca nu el este vinovat de indreptarea calendarului; staretul Ioanichie a facut cum i s-a zis; despre calendar si vedenia staretului se poate am gasit in cartea „CONVORBIRE despre CALENDAR (din volumul: Despre Credinta Ortodoxa)” ; in carte este o convorbire despre calendar cu Par. Cleopa si vedenia despre care am scris mai sus

  • eagle said, on 27/12/2011 at 19:25   „Insa tot erezie este si sa te desparti de Trupul Bis­ericii fara inte­meiere canon­ica, asa cum e cazul bis­ericii stiliste de la noi.” (Par Justin Parvu http://apologeticum.wordpress.com/2010/06/22/parintele-justin-se-delimiteaza-clar-de-stilistii-din-romania-este-erezie-sa-te-desparti-de-trupul-bis%C2%ADericii/)

   • Muritor said, on 09/01/2012 at 11:03

    Cîtă ură şi cît dispreţ pentru Sfînta Tradiţie a Ortodoxiei. Mai mare demagogie ca la neostilişti dintre ortodocşi nu am mai văzut. Dacă e să priveşti doar ultimul videoclip, din afirmaţiile Pr. Filotei Zervakos reiese că Sfîntul Ioan Iacob Hozevitul, care a plecat din cauza schimbării calendarului în BOR, este cronolatru, deci nu ortodox, respectiv toţi Sfinţii Părinţii, cuvioşii care au scris în apărarea şi păstrarea calendarului iulian neschimbat, Patriarhii care au semnat Sigilionul şi cei care i-au dat anatemei pe cei care vor schimba calendarul şi vor trece la alt calendar sau la cel gregorian, sînt chronolatri, nu ortodocşi. Mare porcărie. Nimeni nu vorbeşte că Tainele săvîrşite la neostilişti nu sînt Taine, ci vorbim că schimbarea calendarului în BO a fost o greşeală colosală şi cei care au produs schimbarea au provocat schisma, nu cei care păstrează calendarul iulian neschimbat. Dacă Sfinţii Părinţi ai Bisericii Ortodoxe sînt chronolatri, atunci minunile săvîrşite de marile sărbători după calendarul iulian neschimbat ce sînt? vedenii drăceşti?
    Oare întoarcerea Iordanului la Botezul Domnului nu se întîmplă pe 19 ianuarie calendar gregorian şi nu pe 6 ianuarie ca la neostilişti? Oare pogorîrea norului luminos pe muntele Taborului de Schimbarea la Faţă nu se realizează atunci cînd e prăznuită după calendarul iulian neschimbat şi nu după cel „îndreptat”? Oare nu au fost nevoiţi neostiliştii să revină la Pascalia ortodoxă de la pascalia gregoriană începînd cu 1948, tocmai pentru că la neostilişti nu s-a pogorît Sfînta Lumină de Sfintele Paşti în 1926 şi 1929, cînd l-au sărbătorit aceştia în altă zi decît restul ortodocşilor care ţineau calendarul iulian neschimbat? Să pomenim şi despre faptul că sînt ani în care la neostilişti Postul Sfinţilor Apostoli este atît de scurtat încît e sortit dispariţiei, plus multe alte încălcări care le săvîrşesc an de an neostiliştii din cauza schimbării necanonice şi antiortodoxe a calendarului iulian pe care nu le mai pomenim aici că nu vor ajuta la nimic celor ce nu au inima înfrîntă şi smerită şi nu vor să asculte de glasul Sfinţilor Părinţi şi de Sfînta Tradiţie Ortodoxă care ne confirmă mereu că Ortodoxia este credinţa cea adevărată şi că calendarul iulian neschimbat trebuie ţinut şi nu vreun altul.
    A ţine vechiul calendar nu înseamnă a fi mîntuit pe loc, că nu sîntem ca protestanţii, dar nici schimbarea calendarului iulian şi „îndreptarea” lui din 1924 nu are vreo justificare canonică şi ortodoxă.

  • eagle said, on 28/12/2011 at 16:32

   in ceea ce priveste vedenia despre care am scris mai sus, ca fie mai clar, in vedenie staretului i s-a spus sas tina cum zice Biserica, adica sa urmeze tina stilul nou, si asa a si facut; staretul a fost amenintat mai inainte cu caterisirea de catre Nicodim Munteanu tocmai pentru ca Sihastria tinea stilul vechi

   • Muritor said, on 20/01/2012 at 03:36

    Tu măcar ai citit ce am scris eu? Mă crezi aşa de idiot încît eu să nu înţeleg ce ai scris tu?

  • Muritor said, on 09/01/2012 at 11:09

   cunoaştem şi despre acest lucru şi răspundem:
   Într-adevăr, nu Părintele Ioanichie Moroi este vinovat de schimbarea calendarului, ci ierarhia BOR de atunci care a făcut aceasta şi cea care i-a urmat şi îi urmează în continuare şi nu vor să revie la calendarul iulian neschimbat, ci continuă schisma şi nedreptatea din 1924. Iar această vedenie nu este justificare pentru actuala ierarhie, ci semn de înfricoşare, pentru că ei sînt responsabili de păstorirea turmei lui Hristos şi pentru aceasta vor fi judecaţi păstorii, nu păstoriţii.

 2. M said, on 12/02/2012 at 03:21

  http://www.oanamihaelaneacsu.ro/ „daca puteti sa ajutati..”;”orice suma,oricat de mica,e binevenita..”

 3. Gigi said, on 16/02/2012 at 12:04

  interesant articolul

 4. karmapolice said, on 20/02/2012 at 20:53

  doamne ce certuri pe aici, asa zisii crestini se dau care mai de care mai destepti..de fapt chestiunea e simpla..calendarul VECHI E CEL CORECT chiar daca cei noi nu recunosc, dar LUMINA SFINTA DE LA IERUSALIM vvine conform calendarului vechi, si este singura sarbatoare pe care cei noi SINT OBLIGATI sa o tina corect
  e simplu, vedeti> mai sapati

  • Muritor said, on 12/04/2012 at 17:39

   Şi celelalte sărbători se cuvine să le ţină tot creştinul corect.

 5. Biserica este una said, on 24/06/2015 at 16:01

  Si tu eagle, nu te-ai gandit ca vedenia de care ziceai ca a avut-o Ioanichie Moroi poate fi inselare de la diavolul,ca stii ca diavolul poate lua orice chip,chiar si al Maicii Domnului si al lui Dumnezeu

 6. Biserica este una said, on 24/06/2015 at 16:17

  CATRE EAGLE Si totodata ,despre Nicodim Munteanu sigur nu stiai ca el a fost mason de gradul 33, si ca Sfantul Iacob Romanul (Hozevitul) ,praznuit pe 5/18 august a avut o vedenie dumnezeiasca in care i s-a spus ca patr.Nicodim al BOR este mason si sa-l nu pomeneasca la rugaciuni,asa ca nu l-a pomenit niciodata pe el ,in timp ce restul patriarhiilor il pomeneau la rugaciuni si la diptice!!! Si sa nu cumva sa zici ca am zis toate acestea spre distrugerea ta,ci spre luminarea ta. Domnul sa fie cu tine!

 7. Biserica este una said, on 24/06/2015 at 16:23

  Si cine ti-a spus tie,eagle ,ca cei pe stil vechi boteaza de doua ori???Biserica noastra niciodata nu a savarsit botezul de doua ori unui om,ea intotdeauna a botezat prin intreita afundare ,iar la cei ce erau rataciti si s-au hotarat sa se intoarca la dreapta si slavita Ortodoxie i-au uns pe acestia cu Sfantul si Marele Mir,nu i-am botezat.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: