Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Ion Pantazi – căpitan în rezervă, desţărat, frate de cruce

Posted in Înaintaşi ai neamului, Mişcarea Legionară, Românii din exil by Muritor on 16/10/2011

Ion Pantazi (26.07.1920 - 9.08.1996)

Ofiţer activ, locotenent de cavalerie. În 1940 a absolvit liceul militar şi a luat bacalaureatul, la Cernăuţi. La 10 Mai 1942 a absolvit şcoala de ofiţeri şi a fost avansat sublocotenent. În liceu a făcut parte din Frăţiile de Cruce. La 1 Iunie 1942 a plecat pe front şi în 3 ani de participare a fost decorat cu Coroana României clasa a 5-a, Steaua României clasa 5-a, Ordinul Mihai Viteazul, Crucea de Fier clasa a 2-a şi clasa 1 -a. A fost arestat în 1946. A executat 16 ani de închisoare. A evadat din minele de la Cavnic, dar după 5 zile a fost prins. A fost eliberat în 1964. În 1978 a ajuns în exil şi a avut un admirabil comportament. A colaborat la ziarul Stindardul, director faimosul Ion Emilian, ziar de coerenţă extraordinară în apărarea drepturilor româneşti. La moartea lui Emilian, publicaţia a fost preluată de Pantazi. În 1985, devine Stindardul Românilor. Ca scrii­tor, Ion Pantazi e autorul cărţii Am trecut prin iad, în două volume: lectură obligatorie, din foarte multe puncte de vedere, pentru orice român. Viaţa din închisori, viaţa din exil, laşitatea princi­palilor actori ai ne­ghiobiei de la 23 au­gust 1944, sunt văzute cu o luciditate uimi­toare. Iar portretele morale ale unora dintre deţinuţi sunt revelatoare.

Redăm cîteva pasaje din primul volum. O convorbire cu Puiu Caleia:

„Admirabil camarad şi prieten mai mare, tot timpul vesel, tot timpul bine dispus, extrem de distins, era condamnat la 25 de ani cu „Sumanele Negre”. Suferea însă de ficat şi de multe ori îl vedeam în mină încovrigat… Am considerat de la început, adică de la 23 august, că orice rezistenţă împotriva instaurării comunismului la noi în ţară este zadarnică. După o capitulare fară condiţii, după un armistiţiu semnat cînd ţara întreagă era deja ocupată, după un simulacru de alegeri, pe care anglo-americanii le-au acceptat, deşi ştiau că sunt total falsificate, după o ultimă capitulare a regelui, care a plecat fară a opune rezistenţă, totul era pierdut… Noi am fost vînduţi de către anglo-americani, vînduţi şi în interior de nişte inconştienţi, în cap cu regele, ce mai puteam face? Nu spun că rezistenţele din munţi nu au fost bune, dar numai din punct de vedere simbolic, adică pentru ca într-un viitor îndepărtat să se arate că poporul român a rezistat singur în faţa tuturor trădătorilor. De aceea a fost bună şi rezistenţa ţăranilor cînd li s-a luat pămîntul, şi iarăşi rezistenţa noastră în închisori într-un număr atît de mare; dar toate acestea, repet, au un caracter simbolic, fără cea mai mică şansă de reuşită…

– Ai dreptate, domnule Pantazi, dar cine se gîndea că va fi aşa?

– Tocmai aici este nenorocirea, domnule Caleia, că nimeni nu s-a gîndit, mai bine zis că toţi au refuzat să gîndească, pentru că oamenii noştri politici s-au dovedit a fi nişte nulităţi, necunoscînd cîtuşi de puţin comunismul, şi în inconştienţa lor au aruncat Ţara în braţele inamicului”(p. 87).

„… Ce oameni minunaţi erau în Baia Sprie! Acolo erau cîteva grupuri bine închegate… Grupul prin­cipal îl constituiau incontestabil legionarii. Toţi foarte serioşi, excelenţi camarazi, binevoitori şi îndatoritori, toţi lucrau avînd grijă să nu depăşească normele, pentru ca acestea să nu fie urcate de administraţie şi să poată astfel rezista în lungul drum ce-l aveau în faţă… erau constanţi în atitudinea lor cumpătată, poate erau resemnaţi, poate se refugiau în credinţă, niciodată nu erau deznădăjduiţi, nici optimişti din cale-afară. Celelalte grupuri? Ţăranii vrînceni, opinca românească, în ei curge adevăratul sînge românesc… Fără nici o discuţie, pătura ţărănească a dat cel mai frumos examen în puşcărie, cei mai puţini „turnători”, cele mai frumoase exemple” (93).

Duiliu Sfinţescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: