Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Documente: NOUA TACTICĂ LEGIONARĂ din Martie 1938

Posted in Mişcarea Legionară by Muritor on 12/10/2011

Politica este de 10 ori mai primejdioasă, de 100 ori mai dificilă şi de 1000 ori mai exigentă decît războiul. Aşa cum s-a ajuns la o specializare în arta şi ştiinţa războiului, tot astfel există o specializare în arta şi ştiinţa politicii.

Mă refer la Politică şi nu la politicieni.

În politică la fel ca în război, mijloacele şi metodele au rezultate certe numai la prima lor întrebuinţare. Adică numai atunci cînd şi numai atît cît constituiesc surpriză pentru adversari.

La a doua întrebuinţare, oricine cîştigă mai multă abilitate şi ajunge la mai multă siguranţă. Dar adversarul şi nu mai puţin concurenţii învaţă mai repede decît te perfecţionezi tu în respectivele mijloace şi metode întrebuinţate, în felul acesta se pierde factorul surpriză şi la viitoarea întîlnire adversarul opune contra-arme egale cu armele noastre.

Ce învăţăminte sînt de tras?

Primul învăţămînt este să nu ne bazăm numai pe voinţa, vitejia şi sacrificiul. Este indispensabilă gîndirea care să raţioneze asupra celor existînd şi care să imagineze cele trebuind veni. Raţionarea logică şi imaginaţia creatoare sînt in politică completarea sentimentului care te-a făcut să porneşti şi voinţii prin care reuşeşti să ajungi?

Al doilea învăţămînt este să venim neîncetat cu noi mijloace, cu noi metode şi cu noi forme, astfel ca să ţinem pe adversari neîncetat în stare de surpriză şi deci neîncetat în stare de inferioritate. Pentru aceasta trebuie neîncetat să ne stoarcem creierii, să ne întrebăm inteligenţa şi să solicităm imaginaţia ca să ne dăruiască neîncetat lucruri noi şi neaşteptate.

Al treilea învăţămînt este să nu renunţăm la libertatea de acţiune şi să nu pierdem din mînă iniţiativa.. Păstrînd libertatea de acţiune: reuşim să mobilizăm resursele şi să stăpînim forţele şi încă mai important reuşim să ne mişcăm după necesităţi şi să manevrăm după plan. Păstrînd iniţiativa de partea noastră: reuşim să organizăm şi să administrăm surpriza şi tot atît de important reuşim să găsim noi sau să decidem noi condiţiile confruntării cu adversarul şi întrecerii cu con­curenţii.

În această lună Martie a anului 1938, Mişcarea Legionară a ajuns la o etapă cînd trebuie să schimbe mijloacele şi metodele. Altfel pierdem iniţiativa pe care am avut-o şi am exercitat-o fără întrerupere din 1927 încoace. Altfel nu vom mai putea construi surpriza şi ţine adversarii din surpriză în surpriză neîncetat în urma noastră şi deci sub noi.

Cum să facem?

Iată ce facem şi ce trebuie să facem acum. Să gîndim şi să imaginăm. Momentul actual este al înţelepciunii mai mult decît al vitejiei. În momentul de faţă primează virtuţile de prevedere, prudenţă, răbdare şi rezistenţă. Reluarea luptelor este problemă în viitor: Nu ştiu cînd, dar sigur şi inevitabil cîndva. La reluarea luptelor vom reuşi condiţionat la milimetru şi la secundă de cît reuşim acum pe poziţia de repliere şi aşteptare.

Noi vîrfurile conducătoare şi reprezentative vom merge pe drumul lagărelor şi închisorilor. Vom fi micul număr de făclii mereu aprinse care vom face Mişcarea Legionară să continuie ţinînd pe suferinţa şi jertfele noastre atenţia întregii naţiuni şi atenţia prietenilor noştrii.

Pentru cuiburile legionare, pentru cadrele fără grade şi fără funcţiuni şi pentru toţi prietenii şi toţi simpatizanţii Mişcării le indic, îi rog, îi consiliez şi la nevoie le ordon drumul ascunderii în anonimat şi poziţia de aşteptare a chemării.

Acum în Martie 1938 ne despărţim în două grupuri[cei din închisori şi cei în libertate, n.n.] fiecare pe cîte un drum.. Mişcarea Legionară nu dispare pentru că continuă comunitatea de simţire şi voinţă. Grupul nostru al vîrfurilor conducătoare şi reprezentative: intrăm în lagăre şi închisori păstrînd dragostea faţă de voi şi încrederea în voi. Grupul vostru al cuiburilor legionare, al cadrelor fără grade şi fără funcţiuni şi al prietenilor şi simpatizanţilor: ne veţi aştepta să ieşim din lagăre şi închisori şi pînă atunci să fiţi cu gîndul la noi pentru ca să fiţi cu fapta pentru noi.

Nu scriu pe hîrtie aceste decizii.

Ele vor fi transmise verbal din legionar în legionar şi din Bucureşti în toată Ţara. Cine iubeşte Legiunea, cine are încredere în mine şi cine este devotat României: se va conforma pentru că va înţelege şi va înţelege pentru că are instinct.

Corneliu Z. CODREANU (1899—1938)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: