Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Trufia

Posted in Înaintaşi ai neamului, Cugetări by Muritor on 07/10/2011

În comunităţile omeneşti întîlnim adesea un spectacol dintre cele mai triste. Oamenii mai sim­ţitori, mai curaţi şi mai blînzi sunt, de obicei, obiectul batjocurii celorlalţi lipsiţi de aceste daruri. De cele mai multe ori, bunătatea, care este strîns legată de simţirea aleasă şi de curăţenie, es­te luată drept prostie. Lipsa de capacitate în a face răul şi a brutaliza este socotită ca o infirmitate morală şi deci obiect de batjocură. În om este o ciudată înclinare de a se distra şi a exprima tot­odată trufia pe această cale.

Dar nu numai atît. Omul este înclinat adesea să creadă în desăvîrşita sa putere: stăpîn deplin pe soarta sa şi a semenilor, stăpîn neîntrecut şi bun cîrmuitor a toate. Este aici un sens întors şi tragic al vieţii morale. Omul cade adesea în mrejele mulţumirii de sine, în înţelesul închipuirii de sine. Trufia se naşte din această stare.

Trufia înseamnă o acordare de credit nefirească faţă de persoana noastră; e un fel de încîntare pî­nă la autodivinizare. Aparent, trufia este tărie şi superioritate. În fond însă, această stare morală este slăbiciune şi decadenţă. Omul trufaş este un om suficient, un om cu orizontul strîmt. Omul trufaş dovedeşte o jalnică sărăcie spirituală; el duce o viaţă de mare platitudine şi întuneric.

Cînd apare trufia, căile marilor experienţe inte­rioare, legătura cu izvoarele omeniei noastre, pu­terea de înnoire şi realizare nu mai sunt cu putinţă.

Încrederea în puterile noastre, în însuşirile pro­prii este absolut necesară unei vieţi rodnice, cu condiţia ca această încredere să nu treacă dincolo de limitele fireşti ale făpturii noastre neîmplinite.

Din lipsa de conştiinţă a omului s-a născut această stare de tristă suficienţă a vieţii morale, care se exprimă prin trufie.

Ernest Bernea, Îndemn la simplitate

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: