Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Omul „civilizat”

Posted in Înaintaşi ai neamului, Cugetări by Muritor on 07/10/2011

Omul „civilizat” este în genere înclinat să trăiască mai mult prezentul – prezentul care, fără un sens si o luptă a noastră, nu reprezintă nimic şi fu­ge – să-l trăiască prin toate simţurile trupului, atît de rafinate de civilizaţia aceasta de care sun­tem atît de mîndri.

A mînca bine, a îndrăgi femei frumoase, a fura şi exploata pe cei slabi, a dormi în lenea unui trup obosit de senzaţii tari, a te închina icoanelor rotun­de ale banului devenit în acest fel un adevărat Dumnezeu făcător de minuni, iată expresia unei vieţi pentru care a trudit o lume întreagă de milenii.

Ce va fi mîine, nu-l interesează pe acest om; poate să se frîngă şi osia cerului! Ce va fi mîine, „vom trăi şi vom vedea”. Totul trebuie consumat acum pe calea simţurilor însetate de puternice zguduiri, trebuie îndrumat către totala satisfacţie a pămîntului uscat şi neroditor din noi.

Gîndurile mari, credinţele, dorul unei vieţi mai pure şi mai frumoase sunt ale  poeţilor, ale visătorilor; omul „civilizat” n-are ce face cu ele, nu le caută şi nici nu le cultivă pentru că „nu umblă după himere”. Acest om îndobitocit de binele material, acest om al prezentului stors de sensuri îşi duce viata numai cu perdelele trase, închis, apăsat, că­zut în propria sa întunecime.

Drama începe acolo unde prezenţa sa este acti­vă. El retează elanuri, compromite credinţe, înge­nunchează frumuseţea şi omoară omenia. El nu poate suferi altceva dincolo de fiinţa sa înrădăci­nată atît de puternic într-un pămînt care şi el refuză să-1 primească.

Omule mic, omule putred, omule dizolvant, de ce eşti uneori atît de puternic?!

Ernest Bernea, Îndemn la simplitate

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: