Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

MINCIUNA

Posted in Înaintaşi ai neamului, Cugetări by Muritor on 07/10/2011

Oamenii nu pot trăi fără să mintă. Minciuna este o hrană zilnică, mai ales pe masa oamenilor de „sus”. Poleită cu nume de inteligenţă, diplomaţie sau alte meşteşuguri, minciuna cheamă, leagă şi dez­leagă, preface şi, mai ales, farmecă. Minciuna as­cunde totdeauna ceva; minciuna este perdeaua trasă deasupra crudelor, dar nu mai puţin frumoaselor adevăruri.

Minciuna este prezentă în viaţa noastră nu nu­mai pentru că simt oameni mincinoşi, oameni ca­re suflă continuu cuvinte rotunde şi subţiri ca bă­şicile. Ea este cultivată şi de o altă categorie, de cea a trufaşilor. Omului îi place minciuna, îi place să fie minţit. Spune cuiva un lucru adevărat! Spune-i direct tot ce crezi nedemn şi urît din gîndul şi fapta sa. Vei culege imediat ura şi dispreţul. Spune-i minciuni plăcute care să-i satisfacă închi­puirea de sine, spune-i vorbe goale, dar catifelate, şi vei culege sigur dragostea şi preţuirea sa.

Omul acesta civilizat, omul de care suntem atît de mîndri nu vrea să gîndească, nu vrea să lupte, nu vrea să renunţe pentru a-şi întări făptura atît de goală şi nenorocită. El umblă acoperit de o strălucire asemănătoare aceleia din mlaştinile ne tulburate.

Ah, omule, cum îţi mai miroase sufletul de la distanţă!

Omul cinstit supără; supără pentru că sfărîmă urîtul din preajma lui şi cutremură casele deprin­derilor rele. Omul cinstit incomodează; incomo­dează, pentru că prezenţa lui nu cultivă florile urît mirositoare ale minciunii şi furtişagului.

Climatul cinstei este aspru, este tare de nu poa­te rezista orice făptură cu nume de om. Climatul cinstei cere forţă, cere eroism, cere despicarea lu­crurilor pînă-n esenţa şi sensul lor adevărat.

Pieptul plăpînd al omului arareori rezistă ma­ri lor înălţimi.

Ernest Bernea, Îndemn la simplitate

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: