Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Libertăţi şi libertate

Posted in Înaintaşi ai neamului, Cugetări by Muritor on 07/10/2011

De veacuri omul suferă şi luptă pentru liberta­te: libertatea de cuget, de faptă, libertatea pentru darurile frumuseţii şi ale credinţei.

O zădărnicie cît muntele vieţii. Omul trăieşte dezgustător de intens toate libertăţile făpturii sale căzute: libertatea desfrîului, a minciunii, a lenei şi a furtului, libertatea tuturor păcatelor, libertatea care distruge, care schimbă viaţa într-o mlaştină unde cresc numai plante otrăvitoare. Aceasta pen­tru că omul nu a înţeles şi nici nu a făcut nimic pentru cîştigarea adevăratei libertăţi, care este o condiţie absolută a omeniei.

Libertatea nu poate fi găsită decît în inima ta. Nu căuta în jurul tău ceea ce ai în tine. Sfărîmă piatra ce acoperă aurul.

Libertatea este un dar al lui Dumnezeu. Libertatea nu poate fi decît interioară, nu poate fi decît creaţie; libertatea este putere deschisă pajiştilor înflorite ale lui Dumnezeu.

Cînd apare omul de conştiinţă şi misiune, apa­re şi libertatea. În acest caz, libertatea nu este ceva formal şi relativ, ci este ceva esenţial şi absolut, împrejurul omului adevărat, în fapta şi în cugetul său, în simţămintele care îl străbat, libertatea este o cale a vieţii şi a desăvîrşirii, este o condiţie a spiritualităţii şi un semn al omului în rosturile sa­le mari.

Ernest Bernea, Îndemn la simplitate

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: