Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Nicolae Horodniceanu – Profesor Extraordinario Honorario

Posted in Înaintaşi ai neamului, Mişcarea Legionară, Românii din exil by Muritor on 03/10/2011

Nicolae Horodniceanu (1907-1944)

Legionar. Fiul cel mai mare din cei 14 copii ai morarului Iacob din comuna Băluşeşti, jud. Roman.

Inginer constructor, absolvent al Politehnicei din Bucureşti. Intră în Mişcarea Legionară după mai multă reflexie decît alţi colegi ai lui, deja activi. Dar odată intrat, se dăruieşte total, cu toată fiinţa lui, ca-n monahism. Devine unul din cei patru colaboratori de fiecare zi ai lui Corneliu Codreanu, mîna dreaptă a lui, elementul de bază al funcţionării sediului central al Mişcării. Blînd, dar intransigent faţă de orice deviere voluntară de la linia morală cerută oricărui legionar. Din acest motiv, în efemerul regim guvernamental din toamna lui 1940, nu i s-a atribuit nici un rol. În 1941 ia calea exilului, pentru el definitiv: Germania, Italia, Argentina. Bagajul lui de desţărat conţinea trei lucruri: şcoala solidă a ingineriei româneşti de atunci, şcoala legionară primită direct de la Corneliu Zelea Codreanu şi firea lui dăruită de Dumnezeu, în care credea fără rezerve.

Ajunge în oraşul San Juan din Argentina, oraş complet distrus de un cutremur. E însărcinat cu reconstruirea oraşului. Acest român şi legionar, capabil şi organizator extraordinar, repune în picioare oraşul.

Nicolae Horodniceanu în exil, Germania

Devine profesor la Şcoala Politehnică din San Juan, şi decan, formînd o întreagă generaţie de ingineri şi o bună parte din corpul profesoral.

Îşi încheie cariera profesională şi profesorală cu mare prestigiu şi manifestări de recunoştinţă, printre care şi atribuirea, cu mare fast, a titlului de „Profesor Extraordinario Honorario”.

În condica de grade, pe data de 26 martie 1938, Corneliu Codreanu îl înscrisese cu gradul de Comandant Legionar.

Sursa: Duiliu Sfinţescu „Răspuns la întrebări ale tinerilor care doresc tot adevărul despre Mişcarea Legionară”, pag. 216-217

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: