Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Documente: Nae Ionescu despre Mişcarea Legionară

Posted in Mişcarea Legionară by Muritor on 01/10/2011

Sub semnul arhanghelului

Nae Ionescu şi discipolul său, Mircea Eliade

„Dintre toate mişcările care, de la război încoace – pentru a nu vorbi decît în strictă contemporaneitate au încercat să organizeze destinele naţiei noastre, nici una nu s-a aşezat mai sigur în matca istoriei româneşti, ca cea a tinerilor care stau sub ocrotirea Arhanghelului cu sabia de foc.

Este adevărat că ei au avut norocul să se ridice la viaţa comunităţii în momentul UNIC în care structura istoriei coincide în aşa grad cu geniul rasei noastre, încît e de ajuns să fii cu adevărat român pentru ca gestul tău să creeze perspective imperiale. Dar cînd te gîndeşti că atîtea aşezări şi formaţiuni politice – cu o tradiţie „mare” şi cu o experienţă „bogată” – şi-au ratat misiunea lor revoluţionară şi s-au împotmolit repede în apele stătute care nu dau decît cel mult o perspectivă de broască, trebuie să începi a înţelege că gestul rodnic al tînărului, dar pentru asta nu mai puţin al bărbatului lor căpitan, trece dincolo de îndemînare sau talent şi devine răsfrîngerea singură a unui destin.

Trebuie să spun aci şi astăzi celor de vîrsta mea – şi dacă îmi e îngăduit şi celor mai bătrîni decît mine- CĂ PÎNĂ ACUM MIŞCAREA ACEASTA NU A GREŞIT NICIODATĂ.

Destul ca să ne facă să înţelegem că pe tinerii aceştia, care merg chiuind în luptă şi în moarte, nimic nu-i va abate din drumul lor; nici violenţa, nici trădarea; nici linguşirea, nici corupţia, nici ademenirea, nici prigoana. Căci nu merg pe drumul lor, ci pe drumul naţiei, care e al mîntuirii, pentru că pe el străjuieşte Dumnezeu.

Iar celor mai îndărătnici le voi spune: că a trecut momentul în care adeziunea noastră putea să însemne izbîndă şi împotrivirea noastră înfrîngere. De întîlnirea noastră cu tinereţea legionară nu mai atîrnă astăzi decît bucuria de a fi văzut din vreme „lumina cea adevărată” şi… un apus fără fulgere.

Căci încă o dată: victoria legionară înaintează ca o necesitate de destin, iar a te împotrivi ei însemnează a lua istoria în răspăr.”

Nae Ionescu

Buna Vestire„, anul I, nr. 100 din 17 iunie 1937

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: