Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Relativizarea ca mijloc de contestare a adevărului

Posted in Work Buy Consume Die by Muritor on 28/07/2011

Mesajul fundamental al întregii realităţi TV, care se insinuează atît de bine în sufletele telespectatorilor, încît cu greu poate fi identi­ficat, este afirmaţia: „Orice adevăr este relativ” sau cu cuvintele lui Nietzsche: „Nu există adevăr, nu există stare absolută a lucrurilor, nu există lucru în sine”.

În filme, emisiuni ştiinţifice, informative etc. auzim şi vedem argumentîndu-se învăţătura lui Buddha, Darwin, Freud sau Marx; alături de învăţătura creştină găsim justificate, în aceeaşi măsură atît materialismul ştiinţific, existenţa extratereştrilor, cît şi fenomene oculte, spiritismul, magia etc. Toate „adevărurile”, învăţăturile sau toate rătăcirile şi fantasmele omenirii apar reprezentate în mod democratic, chipurile, pe programele de televiziune, astfel că telespectatorul care, în mod conştient sau inconştient, prin simpla expunere la acest mediu, îşi ia lumea TV ca reper, îşi va însuşi această viziune relativistă arbitrară privind adevărul şi lumea în general.

Fiecare are dreptate, se afirmă în retorica TV (mai cu seamă în filme), are partea lui de adevăr, părerea sau punctul lui de vedere, căci, se sugerează, nu există un adevăr absolut, deplin şi universal re­cunoscut.

Cu toate că televiziunea vrea să apară democratică, echidistantă, fără să nedreptăţească nici un punct de vedere, lucrurile nu stau chiar aşa. Există un vădit ataşament al lumii TV, o alipire a sa de acele ele­mente care vizează distrugerea ordinii vechi şi înlocuirea ei cu una nouă, cea propusă de ideologia nihilistă, de materialism, tehnologism, magie sau de societatea de consum.

Tradiţiile, obiceiurile mai vechi, principiile tradiţionale ale educa­ţiei şi creşterii copiilor, ale convieţuirii soţilor în familie, ale muncii, credinţa şi toate sistemele de valori care ţin de ordinea firească a lumii sînt contestate, chiar dacă nu totdeauna pe faţă, în mod direct. Acest lucru se realizează, în general, printr-o critică subînţeleasă atunci cînd sînt puse în lumină pozitivă modele contrare sau cînd sînt pur şi simplu scoase din discuţie.

În realitate, televiziunea nu este deloc democratică sau echi­distantă, ea nu reflectă lumea sau credinţele oamenilor aşa cum efectiv sînt, ci aşa cum forul de putere doreşte ca ele să devină. Sistemul mo­ral promovat de televiziune nu numai că este contrar celui creştin, dar diferă extrem de mult şi de majoritatea sistemelor etice cunoscute în tradiţia popoarelor.

Sursa: Virgiliu Gheorghe, Efectele televiziunii asupra minţii umane

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. ODORICAION said, on 29/07/2011 at 12:29

    Buna ziua. Linkul blogului dvs. l-am pus mai demult pe unul din blogurile mele http://odoricaion.blogspot.com/.
    Astazi am citit ultimul articol, mi-a placut si l-am pus pe blogul meu http://singurafelina.blogspot.com/ mentionind blogul dvs. Va intreb daca aveti ceva impotriva. Va spun ca ultimul blog mentionat impreuna cu http://odorica.blogspot.com/ si altele nu constituie o sursa financiara deoarece publicitatea nu este luata in consideratie. Asa ca nu am avut un gind meschin. Astept, raspunsul dvs. si daca este necesar sterg articolul. Cu bine Odorica

  2. Mirean said, on 29/07/2011 at 14:06

    Bun găsit. Nu am nimic împotriva preluării cărorva articole publicate pe acest blog. Să ai o zi bună!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: