Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Să ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci!!!

Posted in Învățătură Ortodoxă by Muritor on 24/07/2011

Viaţa creştinului stă sub semnul crucii. El trăieşte viaţa ca pe o răstignire între lucruri ce par contrare, dar care se unesc în mod esenţial în fiinţa lui intimă.

Crucea este o constantă în viaţa omului şi de aceea trebuie asumată cu mult mai mult de către creştin. Fără cruce, o persoană nu se poate numi creştin, nu cunoaşte sau pur şi simplu nu a înţeles învăţătura lui Hristos.

Creştinii au simţit de la început importanţa covîrşitoare a crucii, însemnîndu-se cu ea la fiecare lucru nou început, plecînd de la o nouă zi care răsare, pînă la binecuvîntarea pîinii pe care o frînge la masă. Crucea este la răscruce de drumuri, la gît sau pe perete şi ori de cîte ori creştinul o vede, se însemnează şi el cu semnul care-i defineşte existenţa. Astfel, el face cruce corect şi cuviincios atunci cînd trece pe lîngă o biserică, fie că se plimbă, este în maşină, troleibuz sau tramvai. Bucuria de a revedea casa lui Hristos reaminteşte vocaţia de răstignire a creştinului. În faţa unei troiţe sau la auzul clopotului sau a toacei, creştinul se însemnează cu semnul crucii. În acest mod, nu doar el însuşi se va însemna cu crucea, dar şi ceilalţi care văd se vor însemna, întărind în mod tăcut comuniunea care trebuie să existe între creştini, dar care s-a diminuat poate din frica de a nu te vedea vecinul predecembrist. Şi acum se mai păstrează o oarecare timiditate în privinţa însemnării cu semnul crucii în public.

Credinţa este pusă la zid tot mai des şi prin mijloace tot mai diverse, încît însemnarea cu semnul crucii devine o metodă de mărturisire şi un manifest de credinţă.

Credinciosul însemnează cu semnul crucii şi toate lucrurile din jur. El face cruce peste mîncare după rugăciunea pe care o rosteşte înainte de masă. Aşa cum adună degetele cînd se închină, în acelaşi mod credinciosul binecuvîntează masa, casa, lucrurile, persoanele pe care le iubeşte, fie fiu, fiică, soţ, soţie, prieten sau duşman. Creştinul îşi face cruce atunci cînd cască, după cuvintele Sfîntului Macarie Egipteanul, care citează o tradiţie mai veche: “Unii dintre demoni stau pururi. Cu crucea însemnăm organul bolnav sau partea corpului care ne doare. În preajma celor ce citesc şi încearcă, luînd adesea motive chiar din Sfintele Scripturi, să le distragă mintea şi să le strecoare gînduri viclene. Uneori îi împing la căscat şi la somn greu chiar mai mult decît de obicei… Pentru a evita acest lucru, cei care cască îşi pecetluiesc gura cu semnul Sfintei Cruci, urmînd o veche tradiţie…”.

Crucea este armă asupra diavolului şi nădejde a mîntuirii noastre şi de aceea ea trebuie folosită ori de cîte ori simţim nevoia.

Însemnarea corectă cu Sfînta Cruce

Preluat: Alexandru Ulea

vezi şi: Însemnarea corectă cu Sfînta Cruce

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ortodox said, on 29/07/2011 at 18:14

    Imparateasa Cerului ! http://www.youtube.com/watch?v=1y6SmTjizc8

  2. Vasi said, on 21/09/2011 at 22:52

    Izestrea, iti multumesc pentru invatatura ortodoxa. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate!

  3. ana maria nectaria said, on 20/10/2011 at 19:37

    cne vrea sa vb despre ortodoxie id ul meu ananectaria@yahoo.com


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: