Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Rostul vieţii în cuplu

Posted in Învățătură Ortodoxă, Viaţa în 2 by Muritor on 10/07/2011

Dumnezeu ne-a dat cuţitul ca să ne omorîm unul pe altul sau ca să tăiem ceea ce avem nevoie? Funia, de ce ne-a dat-o: ca să ne spînzurăm sau ca să o întrebuinţăm atunci cînd ne trebuie? Dumnezeu a făcut şi toiagul, nu însă ca să-i lovim pe alţii, ci ca să ne sprijinim în el. Prin urmare, ca să revin la subiectul nostru, Dumnezeu a zidit şi femeia ca să se înmulţească lumea şi oricine doreşte, să poata trăi împreuna cu ea. Dar să trăiască totdeauna potrivit cu voia lui Dumnezeu.

Aşadar, fiecare tînăr să se cerceteze pe sine. Dacă poate, să ramînă feciorelnic, şi aceasta va fi o dovadă a deosebitei binecuvîntări a lui Dumnezeu. Dacă însă nu poate, să se însoare, cu consimţămîntul părinţilor săi, cu o femeie modestă şi virtuoasă. După nuntă însă, nimeni din cei doi nu are dreptul să poftească alta faţă, ci sînt datori să trăiască amîndoi întregi şi curaţi ca o pereche de turturele sau ca fraţii cuminţi. Toţi cei ce păzesc astfel Sfînta Taină a Căsătoriei, vor trăi după învierea morţilor ca îngerii lui Dumnezeu.

Femeia se însoţeste cu bărbatul, după porunca Domnului, nu cu scopul desfrîului, ci pentru naşterea de fii .

Aşadar, toţi cei ce desfrînează, fac adulter sau fac păcatul sodomiei şi petrec astfel pînă în clipa lor cea mai de pe urmă, ca dobitoacele cele oarbe şi nesimţitoare, aceştia vor înţelege în ceasul morţii ce-i aşteaptă. Atunci vor înţelege pentru cine s-au pregătit focul cel înfricoşător, scrîşnirea dinţilor, tînguirea cea nemîngîiată, întunericul cel adînc, îngerii cei nemilostivi care ţin toiege de foc şi-i lovesc pe toţi cei care se vor afunda în acest foc nesfîrşit al iadului.

Deci acum şi tu, dacă nu poţi suferi viaţa în curăţie, trăieşte cu femeie potrivit cu legea lui Dumnezeu. Astfel, şi în această viaţă vei trăi cu modestie, dar şi în cea viitoare te vei desfăta din belşug de răsplata lui Dumnezeu.

Sursa: Sfîntul Andrei cel nebun pentru Hristos, Ed. Evanghelismos, 2005, p. 125-127

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. rosanu costea said, on 10/07/2011 at 18:07

  altfel spus ce ne propuit u draga ”bloger” e sa traim cu iubirea vietii noastra adik’ sotia casi cu fratii (surorile) ceva mai odios nu am mai auzit,,,si ca femeia sa aiba ca scop nasterea de fii ?! ces cu prostiile astea?!,,ceva mai aberant chiar nu am auzit,,,si inca ceva : sa se insoare cu ”consimţămîntul părinţilor săi” ce e asta ?! pai cine cu cine o sa traiasca ?! ca nu prea inteleg din ce scrii ,,,,tu de fapt ne comunici ca si parintii tre sa participe la alegerea iubirii pe care o alegi?!, pai asa? !,,, nu stiu cu ce te ocupi ,,,,,insa de relatii,,,,deloc nu-ti merge sa scrii,,,,mai bine abandoneaza subiectu,,,si mai mult de atit cine esti tu sa imi spui tu sa ma cercetez ?!,,, eu iti recomand inca odata sa abordezi un alt subiect pentru ca asta din punct de vedere RATIONAL l-ai facut praf …

  • Muritor said, on 10/07/2011 at 22:47

   Dragă Costea (cetăţean al Republicii Moldova), cred că ai destule capacităţi ca să înţelegi corect, nu greşit (cum interpretezi în comentariul tău) mesajul acestui articol. Nu cred că este nevoie să expun din nou ideile de bază ale învăţăturii Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos (după cum sper că ai observat – e scris mai jos de articol). Dar pentru a evita şi greşelile repetate ale altora (dacă vor fi) voi expune mai concret doar 3 idei de bază din articol:
   1. Căsătoria între soţ şi soţie (care evident nu trebuie să fie între frate şi soră de sînge – pentru că asta ar fi incest) trebuie să fie sfîntă, adicătelea – să aibă viaţă curată şi să fie fideli unul altuia (pe scurt, să nu fie preacurvari – să nu săvîrşească adultere).
   2. Relaţia conjugală (adicătelea sexuală, în limbaj postmodernist) între soţi să fie exclusiv pentru naşterea copiilor, pentru că doar din acest motiv femeia şi bărbatul se împreunează şi nu există un alt rost bun pentru formarea cuplurilor, dar în restul timpului să convieţuiască atît de bine reciproc, precum se împacă şi fraţii cuminţi între ei, prietenii între ei ş.a.m.d. – adică ca nişte fraţi (dar nu să fie ei fraţi din aceeaşi părinţi).
   3. Relaţia dintre iubiţi pregătiţi de căsătorie, trebuie să fie consimţită de părinţii acestor iubiţi – adică, părinţii fetei să fie de acord să dea mîna iubitului ei pentru a o lua de soţie (asta ar însemna că nici ei, viitorul cuplu, nu au curvit pînă la căsătorie şi că duc o viaţă curată în continuare – adică, nici băiatul nu-i curvar, nici fata nu-i stricată).
   Pentru că nu vreau să fac mesajul mai explicit de atît, că nu aş vrea să te ofensez cu explicaţii de prisos, te îndemn să citeşti ulterior articolele nu pe diagonală, ci pe verticală, ca să te asiguri că ai înţeles corect ideile articolelor.

 2. rosanu costea said, on 10/07/2011 at 23:06

  bine domnu’ nu conteaza,,,cred ca cel care nu a inteles esti chiar dumitale ….mai citeste odata commentu’ si o sa intelegi,,,desigur e mai greu cu ”unii”
  expresia ”’ca si cu fratii”’ presupune o asemanare ”ca” face comparatia,,,dar n-o sa iti explic eu gramatica acum,,,ceiea ce am vrut sa mentionez este faptul ca tu ne propui noua astora de nu ne pricepem sa ne traim viata sa facem sex strict pentru a face copii?!,,,ceiea ce din punctul meu de vedere este un lucru aberant!!! ,,ce tine de sex inainte de casatorie este din nou un lucru aberant din ceiea ce ne explici ,,pentru ca ghici ce ?!: cam cite divorturi se petrec din cauza sexului?! cam cite crezi ?!,,,explicat fenomenu fiint de stiinta numita SEXOLOGIE si trecut prin poate si mii de cercetari cred ca acopera parerea ta nu gasesti ?!,si in ultima instanta: sfatul meu ramine valabil,,,cauta alt subiect,,, inteleg ca o dai pe credinta si ca ”incurcate sint caile Domnului ”’ dar totusi ramin de parerea sa schimbi subiectu ,,,

  • Mirean said, on 10/07/2011 at 23:51

   Există o ghicitoare interesantă, la tema dată:
   Fericit este împăratul care domneşte peste supuşii săi. Întrebarea e cine este împăratul şi cine sunt supuşii?
   Şi tot eu voi da răspunsul:
   Împăratul este mintea, iar supuşii sunt simţurile omului. Fericit este omul a cărui minte stăpîneşte peste simţurile sale şi le face să lucreze numai ceea ce este bine şi folositor. Cu adevărat un astfel de om este mai fericit decît un împărat care domneşte peste lumea întreagă, dar peste simţurile sale nu este stăpîn.

 3. Muritor said, on 10/07/2011 at 23:53

  Dragă Costea, nu aş putea spune cîtă experienţă de cuplu ai tu. Nici nu ştiu dacă asta e important. Doar vreau să ştiu dacă ceea ce propui tu, teorii, studii, utopii, etc. are vreun rost în viaţa ta? Pe scurt, dacă asta e concepţia ta de viaţă?
  Dacă crezi tu că problema „sexului” e motivul principal în cuplurile care se despart şi nu lipsa de înţelegere ca între fraţi, e ok – e treaba ta. Acest articol nu e ca să demonstreze nu ştiu ce teorie ştiinţifică, studiu, etc. E doar un punct de vedere pentru o viaţă de cuplu sănătoasă şi în deplină înţelegere, care pentru oamenii ce mai ţin la ceva sfînt sau mai au ceva drag este un punct de vedere fundamental şi exclusivist, dacă o vrei aşa.
  Însă dacă tu, din vasta ta experienţă de cuplu cu un singur „partener”, probabil de ani de zile, trăieşti o viaţă armonioasă, sănătoasă, fără mustrări de conştiinţă şi este cu totul diferită de modelul „aberant” prezentat în articol, atunci trăieşte mai departe sănătos.
  Nimeni nu te impune, dragule, nici să citeşti, nici să scrii, nici să trăieşti astfel. Dar dacă totuşi, crezi că punctul tău de vedere merită publicat şi este cît se poate de recomandabil şi altor cupluri sau oameni care vor să înceapă o viaţă de cuplu, atunci expune, te rog, pe principii şi puncte care crezi că este rostul vieţii în cuplu şi la ce bun să trăiască şi să se unească un bărbat şi o femeie într-o căsătorie (desigur că acest rost trebuie să fie unul bun, nu porcos, josnic, nemernic sau hedonist, pentru satisfacerea unor necesităţi).

 4. Radu Gorodenco said, on 21/07/2011 at 21:29

  Muritor, incerci sa vorbesti cu peretele pe nume Costea, nu cred ca vei avea mari succese. Lucru foarte interesant, el da comentarii dupa puterea mintii sale, apoi spune, ca nu il intelegem. Dar el intelege ce spune? Sunt principii universale de existenta a omului pe acest pamint lasate de cel care ne-a creat si daca nu mai avem exemple pina in prezen de aceea ce se intimpla cind sint incalcate, atunci nu stiu…

 5. rosanu costea said, on 23/07/2011 at 19:35

  draga radutule,,,inteleg din arogantza ta umila ca esti un sustinator a dementei sora cu cretinitatea :):):) voi astia care nu aveti habar de capul vostru’ va-ti facut un club din ce reiese da? :):) 🙂 ,,,,eu va indrum sa nu mai publicati articole despre falilie pentru ca nu va iese nimic,,, probabil se trage si din copilaria voastra infecta prin care ati trecut,,, probabil ati meritat-o 🙂 daca o sa va intrebati vreodata ce de ati iesit asa idioti sa nu dati vina pe mamele voastre,,,,pe voi sigur dumnezeu v-a facut asa !!!, cretini cu ”misiune” ce sinteti 🙂 mai bine dati-va cu parerea despre ”apa calda” „)

 6. Radu Gorodenco said, on 06/08/2011 at 23:19

  Costica, nu fi banal!De unde eu ti-s drag?!!! Imi pare bine ca iti „perzi” timpul cu noi, mai stii poate vei ajunge si la lumina!

 7. rosanucostea.blogspot.com said, on 07/08/2011 at 14:24

  cu ”drag” vad ca muritor se adreseaza ,,,si am decis sa procedez la fel…. asta la modul ironic desigur…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: