Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Inversarea valorilor

Posted in Cugetări by Mirean on 08/02/2011

Lumea satului, un fost pazic al valorilor / Foto: Agerpres

Ce contează cu adevărat în societatea noastră: banul sau calitatea vieţii?

Ce s-a intamplat cu tara asta in ultimii ani?  Ce s-a intamplat in intervalul de timp ce a trecut intre momentul in care bunica imi spunea : “Omul sfinteste locul!” si pana cand omul de rand a ajuns sa spuna: “Romania, o tara frumoasa, pacat ca este locuita!”?

Imi aduc aminte vremurile pe cand eram copil si mergeam la tara, prin sate, cu masina, caruta sau bicicleta. Era frumos; primavara totul era aranjat, casele erau ingrijite, drumurile erau curate, in fata fiecarei case exista o bancuta cu o batranica. O imagine de poveste, o imagine din Romania…

Am mers zilele trecute intr-o plimbare cu masina prin satele din Romania, aceleasi sate pe care obisnuiam sa le vizitez si cand eram copil. Aceleasi case, mai putini oameni; aceeasi bancuta, dar doua batrane; acelasi drum curat dar plin de gropi; aceeasi primavara in Romania.

Unde sunt oare oamenii harnici de altadata? Unde sunt tinerii care bateau drumurile satelor? Au plecat la oras, oras care era la fel – strazile erau goale, nu erau masini, lumea mergea pe jos, era relaxata, toti erau veseli cu toate ca ii apasau greutatile vietii, cozile si lipsurile de atunci.

Acest oras acum este plin de tineri dornici de un trai mai bun, este plin de masini care vajaie peste tot, este plin de praf si de mizerie, este plin de oameni tristi si nervosi, pusi pe harta, oameni care nu mai au o linie a vietii pe care sa o urmeze, oameni care traiesc de azi pe maine dintr-un salariu de mizerie, traiesc in cartiere dormitor aglomerate si prost gandite, oras care decade datorita oamenilor care traiesc in el.

Oare de ce se intampla toate astea? De ce am ajuns ca noi sa fim cei care suferim din cauza noastra? Avem in continuare zone minunate in tara asta; avem o tara frumoasa. Este insa oare adevarat ca e mare “pacat ca este locuita”?

Cineva o sa zica, cu siguranta, ca “asta e evolutie, domnule!!” Nu mai suntem acum 100 de ani, ci traim in secolul 21. Da, poate are dreptate, fiecare are dreptul la o parere, dar eu cred ca istoria e singura care isi pastreaza integritatea. Prezentul e prea scurt pentru a fi luat in considerare. Daca ne uitam si analizam istoria o sa vedem ca, in Romania, se produce o inversare nenaturala a locului fiecaruia in societate. Omul pleaca de la tara si vine la oras, dar este nepregatit pentru o astfel de viata. Ce conteaza oare, cu adevarat, in societatea noastra? Banul sau calitatea vietii? Este cumva acest termen, “calitatea vietii”, cu adevara cel mai important, termenul care ne defineste viata ?

Ce am putea face noi, nu eu, nici tu, ci noi toti pentru asta? Am putea incepe prin a ne redefini valorile, principiile. Ar trebui sa reinvatam sa traim, si impreuna sa redefinim aceasta tara. Fiecare dintre noi poate sa aduca cate o particica. Am putea incepe prin a avea grija de cum arata orasul nostru, prin a avem mai multa consideratie fata de omul de langa noi, dar va las pe voi in continuare sa va ganditi cum e mai bine …..

Autor: Ema

Reclame
Tagged with: , ,

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Inversarea valorilor Tue Feb 08, 2011 16:46 pm Ce contează cu adevărat în societatea noastră: banul sau calitatea vieţii? Ce s-a intamplat cu tara asta in ultimii ani?  Ce s-a intamplat in intervalul de timp ce a trecut intre momentul in care bunica imi spunea : “Omul sfinteste locul!” si pana cand omul de rand a ajuns sa spuna: “Romania, o tara frumoasa, […] […]

  2. Florin M. said, on 08/03/2011 at 00:34

    sau am putea urma indemnul de aici:
    http://www.razbointrucuvant.ro/2011/03/07/chemare-la-rugaciune-ii/

    Doamne, ajuta!
    Post binecuvantat!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: