Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

„Esti nebun!”

Posted in Cugetări by Mirean on 15/10/2010

"Vine vremea cand oamenii vor innebuni si, daca vor vedea pe cineva ca nu-i nebun, se vor ridica impotriva lui, pentru ca nu e ca ei, spunandu-i: "Esti nebun!"

Traim vremuri nelinistitoare, in care dragostea multora s-a racit si faradelegea s-a inmultit mai mult ca niciodata. Diavolul (a carui izbanda desavarsita este sa-i faca pe oameni sa creada ca el nu exista) amageste, inseala si seduce cu spor, asa incat pacatul a devenit astazi un mod firesc de viata. O privire critica asupra societatii contemporane ar putea usor distinge cum ca ea nu numai ca nesocoteste Evanghelia, dar si incearca sa i se impotriveasca. Exemplele sunt nenumarate si la indemana; cuvinte ca „pocainta”, „smerenie”, „drum al crucii”, „infranare”, atunci cand nu sunt luate in ras, se rostesc cu stangacie si fara convingere. Omul ideal al lumii noastre este fundamental opus celui hristocentric: zgomotos, mandru, lacom, inclinat spre patimile trupesti, risipit in afara lui.
Intr-o astfel de lume, secularizata si nepasatoare la viata launtrica, Batranii duhovnicesti, monahii imbunatatiti, sunt cei care ne dovedesc fara de tagada ca se mai poate trai dupa cuvantul lui Hristos, ca mai sunt cu putinta experiente ale harului dumnezeiesc. Un astfel de Parinte a fost si Gheronda (Batranul) Iosif.
Vlastar al unei familii numeroase si sarace din insula Paros, paraseste ceea ce se anunta a fi o cariera economica prospera, pentru a afla harul Duhului Sfant, de care citise in cateva brosuri continand vieti de sfinti. Om simplu, neinstruit in cele ale intelepciunii omenesti si fara nici un fel de cultura, s-a facut partas „Intelepciunii lui Dumnezeu, cea intru taina, ascunsa, pe care Dumnezeu a randuit-o mai inainte de veci spre slava noastra” (I Cor. 2, 7).
Hristos a ingaduit sa fie incercat cu multe ispite, dar si sa fie miluit cu nenumarate mangaieri ale harului: trairi si intamplari minunate, vederi duhovnicesti parca luate din paginile „Patericului” sau ale „Vietilor Sfintilor”. Ele stau marturie netagaduita ca sfintenia nu a fost daruita de Dumnezeu numai in „vremea aceea”, ci e cu putinta si acum, cu toata stricaciunea si delasarea duhovniceasca a timpului nostru. „Dumnezeu si harul Sau sunt aceiasi, ieri si azi si in veci” (Cf. Evr. 13), obisnuia sa spuna.
In timpul vietii, putini oameni i-au cunoscut lucrarea. Dispretuit si neluat in seama chiar de multi monahi din Sfantul Munte, Batranul Iosif a parut sa implineasca spusa lui Avva Antonie: „Vine vremea cand oamenii vor innebuni si, daca vor vedea pe cineva ca nu-i nebun, se vor ridica impotriva lui, pentru ca nu e ca ei, spunandu-i: „Esti nebun!”. In cele din urma insa, cu prezenta sa de om al rugaciunii si isihiei, Parintele a adus o marturie cutremuratoare a lui Iisus Hristos, nu numai in Sfantul Munte, ci si in afara lui. Pe langa faptul ca a contribuit in chip esential la renasterea duhovniceasca a Athosului, prin ucenicii si prin scrisorile sale, el a raspandit invatatura isihiei si a rugaciunii mintii in toata lumea.
Despre frumusetea si maretia isihiei Parintele Iosif nu le vorbea numai monahilor ci si mirenilor, subliniind ca ea trebuie dobandita de toti crestinii; isihast nu este numai cel care se izoleaza de lume si petrece in tacere desavarsita, ci orice om care reuseste, cu ajutorul harului, o buna alcatuire a puterilor sale launtrice, duhovnicesti.
Adevarata putere a Bisericii nu este nici bunastarea materiala ori abilitatea organizatorica, nici buna mediatizare ori rezultatele favorabile din sondajele de opinie, ci viata launtrica a madularelor ei, felul in care fiecare in parte reuseste prin trezvie, nevointa, infranare, smerenie, blandete si dragoste, sa gaseasca „Imparatia lui Dumnezeu care este inlauntrul nostru” (Lc. 17, 21).”

Egumenul Sfintei Marii Manastiri a Vatopedului

(din cartea „Trairi ale dumnezeiescului har – o epistola despre viata lui Gheron Iosif Isihastul”)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: