Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Consum, Consumerism si Criza

Posted in Work Buy Consume Die by Mirean on 22/07/2010

Gasind pe İnternet tot mai des termenul de CONSUMERİSM , care pentru unii CAPİTALİŞTİ cu studii ECONOMİCE pe la OXFORD, ar ınsemna PROGRES … de ce sa nu ımi dau şi eu cu parerea, doar ca un simplu CONSUMATOR , ın primul rınd pentru faptul ca acest termen de CONSUMERİSM, dupa cum ştim cu totii, nu numai ECONOMİŞTİ CAPİTALİŞTİ, nu este o TEORİE ECONOMİCA ci este doar un comportament al OMULUİ.

Aceste termene de CONSUMERİSM şi CONSUMERİST sunt forme preluate direct din engleza, adaptate foarte uşor din punct de vedere fonetic şi morfologic, pentru ca se asociaza automat cu substantivul deja existent CONSUM şi pentru ca intra ın seria foarte bogata a ımprumuturilor şi a derivatelor moderne ın -ism şi – ist. CONSUMİSM şi CONSUMİST sunt, ın mai mare masura, adaptate, pentru ca pot parea chiar create ın romana, de la CONSUM. Aici foarte mare atentie, deoarece pare sa aiba aceeaşi transparenta riscam sa ne ınşelam.

Dupa mintea mea, CONSUMERİSMUL este un tip de comportament al omului imprudent. Acest soi de oameni nesabuiti, cheltuie tot venitul lunar pe tot felul de gadget-uri de firma, petreceri, vacante etc.; ba chiar intra şi ın datorii pentru ca toate acestea costa ıntotdeauna cu ceva mai mult decıt suma de care dispune el. Deci cu alte cuvinte, CONSUMERİSMUL face omul VİCTİMA, iar din aceasta cauza nu poate fii acelaşi cu CONSUMUL mai moderen CONSUMİSM.

CONSUMERİSMUL de asemeni mai poate fii numit şi ABUNDENTA ori CONSUMUL ınseamna sa ıti cumperi lucruri care tin de STİCTA NECESİTATE. Tot aici o sa mai adaug ca femeile din toate timpurile au apreciat rochiile frumoase ; diferenta pe care o vad eu astazi ıntre CONSUMERİZM şi CONSUM este binenteles RİSİPA. Deci, cınd ai ın vestiar zece rochii şi ıti mai faci una ş.a.m.d.

“Vanzarile mari aduc caştiguri mari care sunt reinvestite “este idea de la care se pleaca … Iar acum pe timp de criza, trebuie ıncurajat consumul domnule, pentru repornirea creşterii economice… Deacord ın cazul ın care İNCURAJAM PRODUSELE ROMANEŞTİ !!

Pe de alta parte legat de CONSUM, romanii au avut acces la credite mai ieftine fata de alte tari. Au cumparat maşini, aragaze, frigidere, telefoane, televizoare , cıte şi mai cıte. Consumul a crescut exponential ın ultimii ani. Probleme este ınsa ca banii cheltuiti de romani ies din tara şi se duc ınspre producatorii bunurilor pe care le consuma cetateni romani acestea ne fiind MADE IN ROMANİA. Deci fratilor, hai sa fim serioşi şi sa recunoaştem ca şi noi ca simpli consumatori am crizat Romania şi sa nu aruncam vina acum numai ın excrocii politicieni. Tot aici mai includem şi turizmul al carui profit destul de mare cred eu, ajunge ın Cipru, Turcia, Thailanda, İsrael sau Dubai. İar mai nou, americanii vor scoate tara din criza cu turizmul cosmic, daca nu ştiati. Se platesc bani buni pentru o asemenea calatorie… Prin acest exemplu vreau sa scot ın evidenta, ca daca nu vom da mai multa importanta marfurilor şi serviciilor romaneşti s-ar putea sa disparem de pe PAMANT… cu TİMPUL…

Aşadar, dragi ROMANİ,
… ın ritmul acesta, consumul mare nu poate aduce nici un fel de dezvoltare fantastica ın Romania . Sa nu ne mai crizam degeaba şi sa gındim putin logic ca se poate şi fara DİPLOME la OXFORD…

http://teodorapetrescu.blogspot.com/

Anunțuri
Tagged with: , ,

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. EdebiMevzulaR said, on 12/12/2010 at 17:00

  Itzi multzumesc ca ai publicat articolul, dar era dragutz sa pui şi autorul, nu numai sursa de unde ai luat..

  • Mirean said, on 12/12/2010 at 18:46

   Nu cunosc autorul. Cînd o să ştiu cu certitudine cine a sris articolul, atunci o să fac menţiunea de rigoare.

 2. Odorica Ion said, on 12/12/2010 at 17:20

  Acest articol este scris de dl. EdebiMevzular si eu cred ca am uitat sa scriu autorul
  Imi cer scuze.
  Odorica


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: