Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

De la Atena la Ierusalim

Posted in Cugetări by Mirean on 03/05/2010

Radacinile noastre culturale au doua puncte istorice de plecare: grecii si evreii antici. Din secolul 5 inainte de Hristos, modurile de gindire ale grecilor au infiltrat Europa si lumea occidentala. Chiar si romanii au imprumutat de la greci. Cultural vorbind, noi inotam intr-o supa greceasca, inconjurati si scufundati in gindirea cultivata de atunci.

Diferenta dintre gindirea greaca si ebraica

Pentru noi, ca si pentru grecii antici, un accent primar este pus pe modul in care lucrurile sint vazute de ochiul uman. Grecii au fost pionierii vizualului, ai sculpturii. Pentru evrei, insa, punctul major a fost esenta lucrurilor. Pentru ei, continutul a fost mai important, in timp ce forma exterioara a fost pe locul 2.

De exemplu arca lui Noe este descrisa ca fiind mare, navigabila si pe deplin functionala. Nu ne este dat nici un detaliu vizual. A avut botul ascutit, rotund sau patrat? Acoperisul a fost plat sau inclinat? Daca era inclinat, cit de inclinat era?

In toate cele 4 Evanghelii, nici un autor nu ofera o descriere fizica a Domnului Isus. Principalul obiectiv al atentiei au fost gindurile lui Isus, invataturile si interactiunea cu ceilalti. Esenta fiintei Sale este punctul focal.

Cu peste 2500 de ani in urma, pe coasta de vest a Turciei de astazi, traia un grup de greci cunoscut sub numele de ionieni. Aici au luat forma ideile despre natura. Ionienii au fost primii oameni din istorie care au respins cu totul supranaturalul. Aici s-a nascut gindirea laica. Ideea ca, anterior, omul a fost in forma de “un animal diferit” dateaza de la grecii antici, Darwin doar a dezvoltat teoria.

Daca te uiti la acest sortiment de litere, ce vezi?

GODISNOWHERE

Doi oameni se uita la aceeasi configuratie si pot vedea 2 mesaje opuse in totalitate. Ce vreau sa zic cu asta? Doi oameni se uita la aceeasi fiinta umana si pot vedea doua entitati complet opuse. Sa luam embrionul uman.

Doi medici examineaza acelasi fat. Amindoi il masoara, ii asculta inima si il vad miscindu-se la aparatul de ultrasunete. Unul din medici vede fatul ca pe o bucata impersonala de tesut. In cazul in care mama o cere, el l-ar putea elimina la fel de usor cum ar elimina un nod de cancer. De ce? Deoarece ipoteza este ca oamenii au evoluat dintr-un aminoacid impersonal la fel de valoros ca un animal sau o buruiana. Daca punctul de plecare este ca am evoluat, este clar ca nu avem nici o valoare sau un sens in viata. De ce, atunci, ar conta daca sintem avortati sau nu?

Ce se intimpla cu o societate care nu reuseste sa recunoasca aceasta baza unica a vietii umane?

Din cartea “Assumptions That Affect Our Lives” de Dr. C. Overman

http://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/

Anunțuri
Tagged with: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: