Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Ce nu este iertarea?

Posted in Cugetări by Mirean on 26/04/2010

Avem substitute false si idei gresite despre iertare. De aceea, ne este atat de greu sa luam decizia de a ierta. Voi trece in revista cateva perceptii gresite legate de iertare.

Iertarea nu inseamna uitare. Este normal ca amintirile pe care le avem, sa ne urmareasca si in viitor. Atunci cand gandurile unui trecut dureros apar, este important ce anume facem cu ele. Atunci cand ne simtim concentrati asupra unei ofense din trecut, putem invata sa spunem “Multumesc, Doamne, pentru ca mi-ai reamintit cat de importanta este iertarea.” Iertarea impiedica aceste amintiri dureroase sa detina controlul asupra vietii noastre.

Iertarea nu inseamna sa permitem sa fim ofensati din nou si din nou. Nu trebuie sa toleram si nu trebuie sa ne expunem lipsei de respect sau abuzului.

Iertarea nu inseamna reconciliere. Putem ierta pe cineva chiar daca nu vom mai fi niciodata in preajma acelei persoane.

Iertarea nu este bazata pe ceea ce fac ceilalti, ci pe atitudinea noastra. Oamenii vor continua sa ne raneasca. Noi putem sa privim dincolo de ei sau sa ramanem blocati si furiosi, sau putem sa ne mutam atentia spre relatia noastra de dragoste cu Dumnezeu, stiind ce anume este cu adevarat bun si valoros.

Iertarea nu inseamna negarea realitatii sau ignorarea ofenselor repetate. Unii oameni se poarta intr-un mod respingator, rautacios, apatic sau nesigur. Ei nu se vor schimba niciodata. Dar ne putem schimba felul in care le raspundem.

Iertarea nu inseamna gasirea de scuze. Nu inseamna sa negam responsbilitatea acelei persoane care ne-a ranit, fata de ceea ce a facut. Cu totii suntem responsabili pentru deciziile pe care le luam si pentru greselile pe care facem.

Iertarea nu este o emotie, este o decizie. Se poate sa nu “simtim” ca putem ierta persoana care ne-a ranit dar, cu siguranta, putem decide rational si volitiv sa iertam.

Iertarea nu este instantanee, este un proces. Se poate sa treaca ceva timp, pana cand ranile si emotiile noastre sa se vindece cu adevarat. Dar, e in regula. Important este  sa luam decizia cat mai repede, sa nu amanam si mai mult momentul in care ne vom fi vindecati.

Iertarea nu este un semn de slabiciune. Oamenii slabi nu pot ierta, nici nu doresc sa ia deciza de a ierta. Doar oamenii puternici gasesc in ei resursele necesare de a merge mai departe, fara a purta povara resentimentelor.

http://alcoolism.info/

Tagged with:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: