Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

„Ora Pămîntului” – o mare tîmpenie!!!

Posted in Work Buy Consume Die by Mirean on 11/03/2010

Avizi in a prelua cu veneratie orice prostie crasa, cu conditia sa fie made in Occident, am importat si noi aceasta asa-zisa “ora a Pamantului”. Pe scurt, romanii au fost “invitati” sa stinga lumina pe 27 martie intre orele 20.30 şi 21.30. Pretextul? Sa protejam Pamantul impotriva “incalzirii globale”! Las la o parte abureala asta cu “incalzirea globala”, care a devenit o adevarata religie, dar oare ce efect va avea asupra “emisiilor de dioxid de carbon” aceasta actiune?

Raspunsul este ZERO TAIAT! Cei care au clocit aceasta idee sunt niste cretini care habar n-au ce inseamna energie electrica! Ei isi inchipui ca daca opresti un bec e totuna cu a opri o masina cu benzina! O masina consuma benzina fireste cat timp are motorul pornit. Dar curentul electric se consuma la fel, indiferent daca mai multi zarghiti opresc sau nu lumina in casa! Centralele electrice produc exact aceeasi cantitate de energie electrica – energie care se consuma sau se pierde exact in momentul in care e produsa (ma rog, sa fim corecti: la cel mult cateva milisecunde dupa). Idiotii astia isi inchipuie ca o centrala electrica se opreste si se porneste asa.. cat ai bate din palme! Pe de alta parte, daca destui de multi oameni pornesc lumina in acelasi timp, e posibil ca niste transformatoare sa se prajeasca. Asta s-a mai intamplat prin Occident, unde sunt mai multi cretini care participa la astfel de actiuni aberante.
Ce m-a ingretosat si mai tare cu privire la acest eveniment, e ca s-au gasit si institutii publice care sa participe la aceasta prostie. Totusi, la ce poti sa te astepti de la niste parlamentari?! Evident ca majoritatea dintre ei sunt niste dobitoci care habar n-au de notiuni elementare de tehnologie, in schimb sunt destul de abili sa adere la o “moda”, cum e cea a “ecologismului”, care le aduce atat capital politic dar le si permite sa inventeze niste taxe tampite, cum e cea pe punga!

Bineinteles, majoritatea “vedetelor” sprijina (declarativ cel putin) aceasta campanie. Nu de alta, dar vor sa dea bine la public. Totusi, sunt cateva exceptii notabile. „Nu mă interesează astfel de campanii. Să-mi dea un motiv plauzibil pentru care să sting lumina. Mai bine, cei care fac astfel de campanii s-ar ocupa cu strânsul gunoiului de pe străzi” (Johnny Raducanu). „N-o să sting lumina sâmbătă. Îmi pare rău, dar nu inventăm focul acum. Nu mă dau înapoi de la lumea pe care au cucerit-o atâtea civilizaţii” (Sergiu Nicolaescu).

Tagged with: ,

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. absolubil said, on 17/03/2010 at 11:44

  merci pt articolul ăsta util! Nici eu habar n-aveam de tehnologie.
  Pe de altă parte, cred că stingerea luminii e mai curând o metodă de socializare. Cum altfel rupi din faţa monitorului o gaşcă de tineri care să se întâlnească în stradă. Anul trecut am stins toate luminile în casă (recunosc, gest imbelic, din punct de vedere tehnic, dar cu impact social frumos), dar am avut ocazia să stau pe întuneric cu ai mei şi să o ascult pe mama cântând. S-a scufundat în amintiri şi ne-a tras şi pe noi. Mi-am amintit de vacanţele de iarnă la bunici, când se deconecta lumina în tot satul. …apropo, de ce în fiecare seară se tăia lumina pentru trei ore? Ai vreo idee?

  se pare că Ora Pământului poate să ne scoată din normalitate (înţeleasă ca rutină, nu ca Bine) şi asta ne permite să (ne) vedem din alt ughi. Un pic. Să percepem lucrurile care ne sunt atât de indispensabile, dar omniprezente, ca aerul, încât le uităm.

 2. Curios said, on 08/03/2011 at 13:45

  Mi se pare ok sa faci publice astfel de informatii dar nu mi se pare ok sa jignesti lumea. Daca ai folosi alte expresii, daca ai evita cuvinte precum „zgarciti, cretini etc” cu siguranta mesajul tau va fi mai popularizat si mai bine inteles si apreciat de catre restul oamenilor care nu au cunostinte in domeniul tehnic. Este doar o parere, dar poate ajuta pe viitor. Oricum este de apreciat initiativa ta si poate poti da mai multe informatii despre exact ce s-ar intampla daca se sting atatea lumini, intr-un mod mai organizat, desigur.

  • Mirean said, on 08/03/2011 at 20:25

   Ştii, pe unii ca să îi trezeşti din moleşeală, şi stare de adormire, trebuie să îi iai un pic mai dur. Privitor la părerea ta, îţi mulţumesc pentru sugestie, voi încerca pe viitor să ţin cont de ea.

 3. Alice said, on 08/03/2011 at 17:15

  buna intrebarea pusa de @absolubil, de ce pe vremea lui Ceausescu se oprea lumina cateva ore pe zi?!
  daca tot ai pus „cretinii” pe ganduri…..poate ne luminezi mintile fara sa arzi vreun transformator

  • Mirean said, on 08/03/2011 at 20:29

   Alice, nu cunosc situaţia de pe timpul comunismului lui Ceauşescu, căci nu trăiesc în România. Însă presupun că din cauza că ţara nu avea capacitatea de a alimenta cu curent electric pe toţi oamenii, existau grafice de deconectare a luminii periodice, aşa ca în orice moment al zilei să se consume aceeaşi cantitate de energie electrică.

 4. Mirean said, on 25/03/2011 at 17:15

  Nu reuşesc să înţeleg de ce într-o seară trebuie să stingem luminile ca să demonstrăm că ne pasă de Pămînt. Argumentul meu este că e o acţiune inutilă pentru că, oricîtă energie ar consuma populaţia, nu ajunge nici la genunchiul broaştei faţă de consumul industriei.

  Şi, aţi ghicit, industria nu are Earth Hour.

 5. andrei said, on 26/03/2011 at 08:52

  eu cred ca dvs. va inselati in privinta scopului acestei actiuni. Stingerea luminii pe o ora nu vine sa rezolve problema „pamantului” tot atunci, ci sa sensibilizeze opinia publica, ca se poate prin vointa de facut niste actiuni care au de fapt un impact, aceste actiuni constau in inchiderea luminii cand iesi din camera chiar daca pe putin timp, scoaterea din priza a incarcatorului de telefon/laptop etc. cand nu-l folosesti, asemenea si cu apa, inchiderea apei cand iti speli dintii. Toate acestea au scop diminuarea consumului excesiv, iar aplicat la o scara mondiala si in fiecare zi.

  Toti cei care participa la event, isi au argumentele, lor dar la sigur nu participa ca-s disperati sa fie la „moda”. Deoarece cunosc lume care participa si nu au criza de personalitate si nu sunt frustrati. In acelasi timp cand cineva isi foloseste timpul pentru a scri despre un eveniment pe care nici nu incearca sa-l inteleaga… pune pe ganduri…. si Si apropo, de-as fi in locul tau nu nu mi-as permite sa numesc 2000 de oameni cretini, unii s-ar putea supara.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: