Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Despre noi

Posted in Work Buy Consume Die by Mirean on 14/02/2010

„Uneori, România profundă e un ţăran. Sau o stradă. Sau un episcop. Sau un nuc. România profundă e România împotriva căreia încă se mai duce război.” (Mircea Platon)

Prin urmare, este vorba de starea naturală a omului care trăieşte pentru sine, pentru familia sa şi pentru pământul care îl hrăneşte. Acest tip de om, care mai poate fi întâlnit uneori, mai ales în spaţiul rural, este înlocuit cu omul post-modern, fragmentat, sclavul fericit care este dominat de mentalitatea confortului. Dorinţa de a se încadra în Sistem este tot mai mare pentru omul zilelor noastre, deoarece Sistemul promite calitate, comoditate şi comuniune, sub supravegherea Corporaţiilor în cadrul cărora prestezi servicii absolut mecanice pentru a-ţi asigura banii cu care să poţi cumpăra o viaţă lipsită de griji şi de întrebări fără răspuns.

* * *

Metoda principală de care se foloseşte Sistemul este ascunderea adevăratelor probleme ale societăţii şi înlocuirea lor cu probleme derizorii, pentru a-l ţine pe om cât mai ocupat şi cât mai departe de ceea ce i-ar fi de real interes. Părinţii îşi părăsesc copiii în faţa televizorului, iar atunci când copiii suferă căderi psihice nu înţeleg de ce nu pot fi fericiţi cu ceva de care ei au fost privaţi în perioada comunistă. În timp ce regimul comunist i-a ţinut pe oameni departe de anumite bunuri materiale, adeseori inutile, perioada de după s-a transformat într-o perioadă profund consumistă, determinând România să cadă în cealaltă extremă.

O soluţie împotriva evoluţiei acestui cancer care nu macină numai România, ci întreaga lume, este foarte greu de găsit. În condiţiile în care nici religia ca instituţie nu mai luptă, „celula de rezistenţă” nu poate fi decât persoana concretă.

„Doar un comportament individual exemplar, o angajare personală eroică, relaţii inter-umane autentice, faţă către faţă, şi personalizarea fiecărei situaţii ar oferi fiinţei umane şansa unei vieţi demne şi libere.” (Ovidiu Hurduzeu)

Pentru a ajunge la acest comportament exemplar nu este nevoie decât de credinţa ortodoxă pură, soluţie propusă necontenit de-a lungul timpului, dar privită mereu cu suspiciune. Marele scriitor rus F.M. Dostoievski ne spune în fiecare roman al său că tragedia omului este lipsa credinţei, pentru că atunci când Dumnezeu nu există, „totul este permis”. Pe ideea aceasta se bazează fenomenul globalizării, înlocuind Dumnezeul creştin cu zeul confortului şi al consumului.

Omul post-modern, trăind acum în incertitudine, lasă elitele să gândească pentru el, pentru că este mai simplu şi mai lipsit de responsabilităţi; nu realizează că astfel îşi pierde individualitatea. Însă cu ajutorul credinţei, sclavul fericit se poate transforma într-o persoană-eveniment pentru care totul are un rost, pentru care nimic nu este lipsit de sens sau de esenţă. Este nevoie de un moment şi un spaţiu transformat în eveniment, preţuit la adevărata sa valoare, şi de oameni dispuşi să trăiască în afara cursei după confort, pentru a realiza ceea ce Ovidiu Hurduzeu înfăţişează atât de frumos: „Cu o opinteală, smulgeţi din temelii catedrala, o puneţi pe umeri, începeţi urcuşul spre cer…”

„A treia forţă”
de Ovidiu Hurduzeu şi Mircea Platon

Reclame

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Florin M. said, on 16/02/2010 at 12:42

    „omul post-modern, fragmentat, sclavul fericit care este dominat de mentalitatea confortului” e intalnit peste tot, chiar si in oglinda..

    aceasta plaga a devenit atat de generalizata, incat omului ii e greu sa o si recunoasca in calitatea ei de plaga, nu-si mai da seama ce-i dauneaza si ce nu, si-a deformat perceptia asupra realitatii concrete, i s-a atrofiat latura reflexiva.

    doar Dumnezeu ne poate ridica din starea asta, prin dispozitia pe care i-o aratam zi de zi spre a ne tine credinta si a face binele placut Lui.

    Doamne, ajuta!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: