Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!

Dragostea este caracteristica sinceritatii duhovnicesti

Posted in Învățătură Ortodoxă by Mirean on 13/01/2010

Lumea merge urat astazi, pentru ca toti spun mari “adevaruri”, care insa nu corespund cu realitatea. Cuvintele dulci si marile adevaruri au valoare atunci cand ies din guri adevarate si prind radacina numai in oamenii binevoitori si in cei care au minte curata.

-Parinte, exista sinceritate lumeasca si sinceritate duhovniceasca ?
-Da, desigur. Sinceritatea lumeasca este fara discernamant.

-Adica cineva vorbeste si cand trebuie si cand nu ?
-Pe langa aceastea, adevarul este adevar, dar daca vreodata spui adevarul fara discernamant, acesta nu mai este adevar. De pilda, este adevarat ca este bolnav mintal cutare. Dar daca mergi si spui aceasta, nu-l folosesti. Sau altul spune: “Ca sa fiu sincer, ma voi duce si voi pacatui in piata”. Aceasta nu este sinceritate. Cel ce are mult discernamant are si dragoste nobila, jertfire de sine si smerenie, si chiar adevarul cel amar il spune cu multa simplitate si il indulceste cu bunatatea sa, zidind astfel foarte eficace prin cuvintele sale dulci, precum medicamentele amare folosesc mai mult decat siropurile dulci.

Atunci cand se foloseste fara discernamant, adevarul poate face si crima. Unii actioneaza in numele adevarului si fac crime. Cand cineva are sinceritate fara discernamant, poate face rau indoit, mai intai el insusi si apoi la ceilalti, pentru ca aceasta sinceritate nu are mila. Cine vrea sa fie cu adevarat sincer sa inceapa sa fie sincer mai intai cu el insusi, pentru ca de aici incepe sinceritatea duhovniceasca. Cand cineva nu este sincer cu sine insusi, isi bate joc si se nedreptateste numai pe sine. Dar cand se comporta fara sinceritate fata de altii, pacatuieste de moarte, pentru ca isi bate joc de ceilalti.

-Parinte, se poate misca cineva astfel din simplitate?
-Ce simplitate! Unde ai aflat simplitate intr-un astfel de om? Daca este copil, va avea si simplitate. Daca este sfant, va avea simplitate. Daca este mare si nu este intarziat mintal si se misca asa, va fi diavol.
-Si cum se simte acesta?
-Ca intr-un adevarat iad. Dintr-o ispita intra intr-alta. Mere are ispite.
-Parinte, nu trebuie sa se poarte cineva cu onestitate?
Dreptatea, asa cum o folosesc multi, are un duh juridic. “Sunt onest”, spun unii, “vestesc de pe acoperisuri” (vezi Luca 12, 3), si il fac pe celalalt de ras, dar in cele din urma se fac ei insisi de ras.

(extrase din Trezvie Duhovniceasca – Cuv. Paisie Aghioritul)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: